Megvédték Orbán Viktort

Bizarrnak tartja Orbán Viktor miniszterelnök és más demokratikusan megválasztott politikusok, köztük Donald Trump amerikai elnök neobolseviknak minősítését a magyar kormány szóvivője, aki egyes nyugati publicistáknál Orbán-fóbiát diagnosztizál.
Komócsin Sándor, 2017. november 9. csütörtök, 11:44
Fotó: MTI Fotó

Blogbejegyzésben válaszolt Anne Applebaum, a Washington Post publicistája hét elején megjelent cikkére (100 years later, Bolshevism is back. And we should be worried) Kovács Zoltán kormányszóvivő. Az írás első fele, amelyet majdnem élvezhetőnek tart a magyar kormány képviselője, az 1917-es bolsevik hatalomátvétellel és azt az követően kiépült rezsim korai történetével foglalkozik.

Ezután azonban párhuzamot von egyes mai politikusok, Donald Trump, az USA elnöke, Nigel Farange, a brit függetlenségi párt (UKIP) volt elnöke, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke, Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnöke és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke között.

Szerinte ezek a radikális vagy alternatív jobboldalinak minősített politikusok valójában nem jobboldaliak, hanem neobolsevikok, alapvetően azért, mert tevékenységükkel roncsolják a liberális demokrácia intézményrendszerét. (Applebaum cikkéről itt írtunk korábban.)

Valódi jobboldali

Kovács Zoltán szerint Applebaum - hasonlóan a bolsevikokhoz, akiket teljes joggal elítél - eltorzított tényekkel támasztja alá véleményét. Valójában az Orbán-kormány vezette be a legalacsonyabb vállalati nyereségadót az EU-ban, ellenőrzés alatt tartja a költségvetési hiányt, azaz az állami kiadásokat és az államadósságot, illetve az elmúlt nyolc évben rekordalacsony munkanélküliség alakult ki Magyarországon. Családtámogatási programja számos eredményt hozott és a déli határkerítés a nulla közelébe szorította le az országba érkező illegális bevándorlók számát - írja Kovács.

Mik ezek, ha nem egy valódi jobboldali gazdaság- és társadalompolitika sikerei? A kormányszóvivő felhívja a figyelmet arra is, hogy a Washington Post publicistája néhány hónappal ezelőtt még azzal vádolta Orbán Viktort, hogy bátorítja a fasizmust. Ehhez képest elég nagy fordulatnak tűnik, hogy most meg neobolseviknak minősíti.

Nem stimmel

Applebaum hosszasan ecseteli cikkében, hogyan készítették elő, majd jutottak hatalomra 100 éve Oroszországban a bolsevikok egy puccsal, amelyet hasonlóan kíméletlen hatalomgyakorlás követett - emlékeztet Kovács Zoltán. Ezzel szemben Trump elnök, Orbán miniszterelnök, illetve Kaczynski pártelnök pártja demokratikus választásokon kaptak felhatalmazást a kormányzásra. Ezt az óriási különbséget a kormányszóvivő szerint át kellett volna gondolnia az amerikai publicistának, mielőtt neobolseviknak minősítette ezeket a politikusokat.

Nem stimmel az az érvelése sem, amely szerint a magyar kormányfő eltitkolja a nagy részben orosz hitelből elindult paksi bővítés korrupt részleteit. Más szóval hazudik a projekt igazi céljáról, ami nem az energiaellátás biztosítása, hanem a lenyúlás. Kovács Zoltán szerint eleve kérdéses, miért tekinti magától értetődőnek az amerikai lap cikkírója, hogy a beruházás korrupcióval jár. Még érthetetlenebb, azonban miért emlékezteti ez a projekt egy véres, hazugságra épülő diktatúra viselt dolgaira?

Ez már beteges?

A kormányszóvivő összességében súlyosan sértőnek találja Applebaum megjegyzéseit, de olyan sekélyesnek tartja érvelését, hogy nem vesztegeti rá hosszasan a szót. Blogbejegyzése végén megjegyzi, hogy a Washington Post újságírója csatlakozott a publicisták egy csoportjához - köztük Paul Lendvai magyar származású osztrák újságíróhoz, aki nemrégen írt könyvet Orbán Viktorról -, akik rögeszmésen, egyfajta orbanofóbiával viszonyulnak Magyarország miniszterelnökéhez.

Ebben az állapotukban hátra hagyják a józan megfontolásokat és az objektivitást, és lejáratják magukat azzal, hogy belefeledkeznek az Orbán Viktor elleni irracionális gyűlölködésbe - derül ki Kovács Zoltán diagnózisából. Úgy tűnik, Applebaumnak fontosabb, hogy hangot adjon nemtetszésének az olyan demokratikusan megválasztott kormányokkal szemben, amelyek nem osztoznak ideológiai értékválasztásában, mint hogy a 100 éves évforduló kapcsán felemelje a szavát a kommunizmus áldozatai mellett.

A nyitókép forrása: Koszticsák Szilárd, MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.11.09 18:27

Cáfolhat, hazudhat, a tény az tény.
És egy intelligens, rendes ember szemében ezek mind egy alávaló, hitvány alakok.
A többség el sem megy szavazni, mert hitványnak tartja ezeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.11.09 17:37

Lám, lám! A liberálbolsevikok - jó szokásuk szerint - a saját vétkeiket másnak tulajdonítják. Jól megfizették a böszmei magasságokba emelkedő médiamunkást, aki gazdái helyett - hazugan, olyan igazi böszmemódra - a bérfizető gazdák ellenfeleit, törekvéseik gátjait titulálja bolseviknak.

Ez aztán a furmányos, fondorlatos csavar!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2017.11.09 16:03

Kovács Zoltán megvédte a narancsos vajdát. A saját szóvivője kiáll a főnöke mellett, akitől a fizetését kapja. Ez annyira meglepő és annyira objektiv, hogy mindenkinek el kell hinnie, hogy ez az igazság.

Szerintem inditani kell egy békemenetet, vagy egy nemzeti konzultációt ebben az ügyben is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.11.09 14:48

nem tudom, miert ertetlenkednek orbaneka kulfoldi megitelesukon, hiszen tudatosan es regota dolgoznak azon, hogy minel rosszabb kritikakat kapjanak. en emlexem meg, amikor orban meg udvoske volt a nyugat szemeben, amikor soros penzen kitanultkent zavarta haza a ruszkikat. akkor sem vettek le rola a keresztvizet, amikor simacskaval megpimpeltek a szekhazukat. az elso orban kormany, torgyannal sulyosbitva sem volt ennyire kereszteuz alatt, az ezust hajozgatas miatt voltak felhangok, de nem ilyenek, es nem ekkora mennyisegben.

mi valtozott azota? nezzuk csak, alkotmany szetverese, nyugdijeinstand, bankadok, trafik, biroi kar szajerne kezeben stb. en ugy gondolom, hogy a megnott hatalom miatt megnott a gatlastalansag is. en nem gondolom, hogy a sajto valtozott, vagy kifordult volna magabol, orbanek sajat maguk fokoztak fel a hangulatot maguk ellen. ezzel nem is volt gond egy ideig, el tudtak adni, hogy kulfoldrol tamadjak oket, es mindenki fogjon ossze termeszetesen veluk, hogy megvedjek az orszagot. mostanaban viszont mar nem jon be ez a bullshit, a magyar ertelmiseg kivonult orban mogul, a kulfoldi kritika pedig mar egyalataln nem erositi a fideszt. ennyi a serelem targya, nem mas...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html