Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárcavezető szerint a schengeni rendszer működésének alapfeltétele az uniós külső határok megfelelő ellenőrzése. Hozzátette, hogy Görögország esetében ez nincs így, ezért górcső alá kell venni a helyzetet.

Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár azt mondta, hogy a görög állami struktúra látszólag túl gyenge ahhoz, hogy az ország külső segítség nélkül képes legyen a határai ellenőrzésére.

Hasonló véleményének adott hangot a hét végén Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter is, aki a schengeni övezetből való ideiglenes kizárással fenyegette meg Görögországot arra az esetre, ha nem erősíti meg határainak ellenőrzését a migránsáradattal szemben.

Angelino Alfano, az olasz belügyi tárca vezetője viszont leszögezte, hogy országa nem támogatja Görögország kizárását, mert az a közösség felbomlásának kezdetét jelentené.

Jannisz Muzalasz görög bevándorlási miniszter később hazugságnak nevezte és visszautasította az állítólagos tétlensége miatt Athént ért bírálatokat. "Belefáradtunk abba, hogy azt hallgassuk, nem tudjuk megvédeni a határainkat" - mondta újságíróknak Muzalasz, aki szerint az uniós tagállamok nem tesznek eleget a menekültek EU-n belüli áttelepítésére vonatkozó vállalásaiknak, valamint nem küldenek elegendő szakértőt és hajót a migránsválság kezeléséhez. A tárcavezető kifejtette, hogy szerinte törvénytelen lenne, ha az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) Macedóniában próbálná meg mérsékelni a menekültáradatot.

"Görögországban van szükségünk a Frontexre" - mondta Muzalasz, hozzátéve, hogy a görög hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek, azonban nem kapnak elég támogatást az Európai Uniótól. "Azt mondják, hogy kevesebb határőrt akarunk, de ez hazugság, többet akarunk" - emelte ki a miniszter.

A bel- és igazságügyi tanács ülését néhány nappal azután rendezték meg, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijelentette, az uniónak két hónapja van arra, hogy úrrá legyen a helyzeten, máskülönben összeomolhat a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet.

"A schengeni övezeten belüli szabad mozgás fenntartása és biztosítása érdekében nyilvánvalóan jobban kell ellenőrizni a külső határainkat" - hangsúlyozta a találkozó előtt Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős uniós biztos.

A migrációs hullám megfékezéséről szóló amszterdami tanácsozásra érkező minisztereket tüntetők várták, akik teleraktak egy csónakot mentőmellényt viselő próbababákkal. A demonstrálók azt írták egy táblára, hogy az európai vezetőknek nem a népszerűségi indexekkel kellene foglalkozniuk, hanem azzal, hogy miként kerülnek majd be a történelemkönyvekbe.

A zord időjárási körülmények ellenére naponta még mindig több mint kétezer migráns érkezik Görögországba. Az uniós határőrizeti ügynökség felmérése szerint a menekültek száma nem csökkent jelentősen a tél beálltával. Novemberben 150 ezer, decemberben 108 ezer menekült lépett Görögország és Olaszország területére. Tavaly egész évben összesen 1,4 millió bevándorló érkezett az unióba a két országon keresztül, ez ötszöröse a 2014-es adatoknak.