A március elsején éltebe lépő keretszerződés szerint nem kapnak állami finanszírozást a magánkórházak - jelentette be a Eugen Nicolaescu tárcavezető, aki szerint a teljes költségvetés mintegy 10 százalékával több marad így az állami egészségügyi intézményeknél. A miniszter szerint mindennapossá vált, hogy magánkórházban dolgozó orvosok közkórházakban kezelik pácienseiket, de arról is tudomása van, hogy a magánkórházakban közpénzből vásárolt gyógyszerekkel kezelték a betegeket, az állami intézményekbe beutalt páciensnek pedig otthonról kellett hozni a gyógyításához szükséges eszközöket vagy orvosságokat - fogalmazott Nicolaescu.

A többletforrásból elsősorban az 53 stratégiai kórházat tervezik finanszírozni amelyek országos szinten a súlyos egészségügyi esetek 70 százalékát látják el.

Az egészségügyi személyzet elvándorlását teljesítményalapú bérezés bevezetésével kívánja meggátolni a tárca, cél, hogy a kórházak vezetői objektív kritériumok alapján dönthessenek a bérezésről. Javítani kell emellett munkakörülményeken is, korszerűsíteni kell intézmények infrastruktúráját és eszközállományát, hiszen egy elavult felszereléssel dolgozó orvost bármikor érhet műhiba vádja - fogalmazott Nicolaescu.

A betegeknek kellene eldönteni, hogy a befizetett egészségügyi járulékok terhére hol és milyen ellátásban részesül, nem a minisztériumnak - állítja a szakma. A finanszírozás megszüntetése nem növeli majd a várt mértékben a minisztérium forrásait, léteznek ugyanis kiskapuk: a rendelkezés nem vonatkozhat a nonprofit szervezetekre, így várhatóan elszaporodnak majd az alapítványként vagy egyéb formában üzemeltetett intézmények - állítja a Mihai Marcu a magán-egészségügyi piac legnagyobb szereplője a MedLife vezérigazgatója.

A tervezett intézkedés elsősorban a betegeket sújtja, a MedLife bevételeit azonban alig érinti, hiszen a tavaly elért 60 millió eurós forgalmának alig 5 százaléka származott az egészségügyi pénztártól.

Egyelőre nehéz felmérni a pénzelvonás hatását, a magánintézmények azonban várhatóan kénytelenek lesznek emelni az árakat - jelentette ki Fady Chreih a bukaresti Regina Maria magánkórház vezérigazgatója.