Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jogszabály lehetővé tenné a kormány számára, hogy megvonja az állampolgárságot azoktól a kettős állampolgároktól, akik veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra, még akkor is, ha nem ítélték el őket terrorizmus miatt. Elsősorban azokra vonatkozna az új törvény, akik azért utaznak külföldre, hogy ott terrorcsoportokhoz csatlakozzanak.

A parlament mindkét háza által elfogadott jogszabály azt hivatott megakadályozni, hogy a "nemkívánatos külföldinek" nyilvánított érintettek legális úton visszatérhessenek Európába.

A nemzetközi egyezményeknek megfelelően ilyen intézkedést nem lehet foganatosítani a kizárólag holland állampolgársággal rendelkező személyekkel szemben, hiszen akkor hontalanná válnának.

A holland törvényhozás alsóháza tavaly májusban hagyta jóvá a tervezetet, amely része egy terrorellenes intézkedéscsomagnak.
Korábbi hírszerzési információk szerint több mint 200 holland állampolgár csatlakozott Szíriában és Irakban az Iszlám Állam nevű terrormilíciához.

A 2015. november 13-ai párizsi terrortámadásokat követően Francois Hollande francia elnök hasonló javaslattal állt elő a kettős állampolgárokra vonatkozóan, de a kezdeményezés végül megbukott.