A Moody's péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy a hosszú és rövid távú orosz szuverén adósságkötelezettségek besorolását "Ba1/Not Prime"-ra rontotta az eddigi "Baa3/Prime-3" szintről, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott. A "Ba1/Not Prime" besorolás egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású sáv alsó szélétől, vagyis a Moody's által Oroszországra eddig érvényben tartott "Baa3/Prime-3"-tól, így Oroszország adósminősítése ennél a cégnél átkerült a spekulatív - befektetésre már nem ajánlott - kategóriába.

Oroszország rövid időn belül a második hitelminősítőnél vesztette el befektetési ajánlású államadós-besorolását. Nemrég a Standard & Poor's szintén spekulatív sávba sorolta vissza az Oroszországra érvényben tartott osztályzatát, "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re rontva a hosszú és rövid futamidejű orosz szuverén devizaadósság-állomány besorolását.

Több mint egy évtizede először fordul elő, hogy Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül több is befektetésre már nem ajánlott osztályzattal tartja nyilván.

A Fitch Ratings jelenleg még a befektetési ajánlású sáv alján tartja az orosz államadós-besorolást, de erre az osztályzatra is negatív kilátás érvényes.

A Moody's pénteki lépése azt jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából Oroszország már nem tartozik a befektetési ajánlású szuverén adósok közé, és ez további tőkekivonást eredményezhet az orosz állampapírokból. Az alapkezelők számára ugyanis általában már két nemzetközi hitelminősítő ajánlása elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós befektetésre ajánlottnak tekinthető-e, vagy sem, és sok befektetési alapkezelő cég szabályzata tiltja spekulatív minősítésű adósság tartását a portfoliókban.

A Moody's az orosz adósosztályzat pénteki leminősítéséhez fűzött indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy a jelenlegi és a potenciális újabb nemzetközi szankciók, az orosz devizatartalék eróziója, az alacsony szinten megrekedt olajárak, valamint a magas és gyorsuló infláció negatív hatást gyakorol a jövedelmekre, emellett kikezdi az üzleti és a fogyasztói bizalmat.

Mindezek alapján a hitelminősítő várakozása szerint az orosz gazdaság 2015-ben mély recesszióba kerül, és e recesszió 2016-ban is folytatódik.

A Moody's ezúttal nem adott számszerű előrejelzést a visszaesés várható mértékére, de amikor az orosz államadós-besorolás leminősítési felülvizsgálatát január közepén bejelentette, ehhez fűzött akkori indoklásában azt jósolta, hogy az orosz hazai össztermék (GDP) az idén hozzávetőleg 5,5 százalékkal, 2016-ban további 3 százalékkal zuhan reálértéken.

A Moody's számításai szerint ez azt jelenti, hogy az orosz gazdaság reálnövekedése a 2018 végével záruló tízéves időszakban gyakorlatilag zéró lesz.

A cég szerint ha az olajárak jövőre sem emelkednek, és főleg ha még tovább esnek, akkor az orosz gazdaság valószínűleg 2016 után is recesszióban marad.

A pénteki leminősítéshez fűzött elemzésében a Moody's valószínűtlennek nevezte, hogy az orosz gazdaságra negatívan ható tényezők átmeneti jellegűek lennének. Az ukrajnai válság folytatódik, és bár az olajár, valamint a rubelárfolyam az év eleje óta valamelyest emelkedett, a korábbi zuhanásból az inflációra, a bizalomra és a növekedésre háruló hatások várhatóan tartósnak bizonyulnak - áll a hitelminősítő előrejelzésében.

A Moody's az orosz adósosztályzat rontásának fő tényezői között kiemelte azt a várakozását is, hogy tovább gyengül az orosz kormány költségvetési pozíciója, bár ez a romlási folyamat viszonylag jó kiinduló helyzetből kezdődik. A cég előrejelzése szerint a konszolidált államháztartási hiány az idén hozzávetőleg 1600 milliárd rubel - az éves GDP-érték 2 százaléka - lesz, és ennél is nagyobb deficit várható az olajbevételek kiszűrésével számolt egyenlegben.

Ráadásul a zsugorodó gazdasági teljesítmény, a bővülő államháztartási deficit, a folytatódó tőkemenekítés és a tőkepiaci hozzáférés korlátozottá válása által egyidejűleg teremtett stresszhelyzetben valószínűleg a 2014 végén mért 330 milliárd dollár felénél is alacsonyabbra apad az idén az orosz devizakészlet - jósolta pénteki elemzésében a Moody's.

A hitelminősítő szerint egy ennél is kedvezőtlenebb, "de nem elképzelhetetlen" - a vártnál kisebb folyómérleg-többletet és a Moody's által alapesetben valószínűsítettnél jóval nagyobb mértékű tőkekivonást tartalmazó - forgatókönyv esetén még mélyebbre zuhanhatnak a devizatartalékok, és az orosz kormány egy ilyen helyzetben valamilyen formájú tőkekorlátozáshoz folyamodhat. E korlátozások közé tartozhat a lakossági betétkivétel összegének maximálása és/vagy a befektetett külföldi tőke hazatelepítésének tilalma, de egy ilyen intézkedés is csak még tovább rontaná a befektetési klímát, és aláásná a bankszektorba vetett bizalmat - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint mindemellett egyelőre nagyon alacsony, de növekszik annak a kockázata, hogy az ukrajnai válságra adott nemzetközi reakció az orosz kormányt olyan döntésre készteti, amely közvetve vagy közvetlenül akadályozná a külső adósságszolgálati kötelezettségek időbeli teljesítését. Oroszország olyan problémákkal küszködik, amelyeket fél vagy egy évvel ezelőtt is csak kevesen láttak előre, és nehéz megjósolni az orosz kormány reakcióját e nehézségek esetleges eszkalációjára - áll a Moody's pénteki elemzésében.