Megy a nagy trükközés az oroszok bosszantására

Senki sem tudja, hogyan voltak képesek az ukránok arra a csodára, hogy változatlan termőterületről sokkal több almát exportáljanak, mint korábban. A titok azért nem megfejthetetlen.
Barabás Júlia, 2018. február 15. csütörtök, 06:40
Fotó: Pixabay

Dacára annak, hogy a termőterület nagysága nem nőtt Ukrajnában, az alma exportja hirtelen nagyon megugrott. A fő átvevő Fehéroroszország, amely viszont az orosz piac legnagyobb szállítója - írta a Rzeczpospolita.

A 2017/2018-as szezonban (július-január) Ukrajna 21 ezer tonna almát exportált, ami 2,3-szor annyi, mint az előző szezonban. Fehéroroszországba 11,4 tonna került, ami 1,6-szor több mint amennyit egy évvel korábban vettek.

A fehéroroszok megnövekedett almakereslete összefügg a Belorussziából Oroszországba tartó megnövekedett exporttal. Moszkva 2014-től korlátozta az európai élelmiszerimportot, amelynek hatására megugrott a belorusz élelmiszer-kivitel.

Az orosz ellenőrző hivatalok ugyanakkor - vélhetően nem alaptalanul - arra gyanakszanak, hogy a szomszédos országon át európai termékek jutnak be az orosz piacra. Nem lehet tehát kizárni, hogy ukrán és fehérorosz közvetítéssel lengyel alma kerül Oroszország boltjaiba.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK