Az év vége előtt néhány hónappal jelentősen átszabják az orosz kormány idei költségvetését. Egyfelől 304 milliárd rubellel (1320 milliárd forint, a paksi bővítés költségének közel fele), 16,4 ezer milliárd rubelre emelik a kiadási oldalt. Másfelől 375 milliárddal csökkentik a szociális és a fejlesztési kiadásokat.

Eközben az orosz költségvetés GDP arányos hiánya 3,66 százalékra nő. A két lépéssel 679 milliárd rubelt szabadítanak fel, amelyet a tartalékba helyeznek. Ezzel rögtön el is fedik, hogy valójában ilyen kiadások fedezésének csináltak helyet.

Súlyos áldozatok

Az viszont kiderült, hogy pontosan honnan vesznek el. A közlekedési rendszer fejlesztésére 83,5 milliárd, szociális kiadásokra 22,5 milliárd rubellel jut kevesebb. Régiók szerint nézve a kalinyingrádi enklávé az átalakítás legnagyobb vesztese, a térségtől 42,2 milliárd rubelt vonnak el. A Krím félsziget pénzeit 15,6 százalékkal kurtítják meg.

A nyugdíjasok végleg elfelejthetik az inflációhoz igazított nyugdíjemelést. (Oroszországban az átlagos éves infláció meghaladja a 15 százalékot, az élelmiszerek esetén a 20 százalékot.) Ehelyett egyszeri ötezer rubeles nyugdíjkiegészítésre számíthatnak.

Nem egyeztetnek

A Gazeta.ru azért ki tudott sajtolni a kormányból némi információt az új források felhasználásáról. Eszerint a pénz a fegyvergyártó cégekhez kerül kormányhitel formájában.

További fontos eleme a költségvetés módosításának, hogy arról a pénzügyminisztérium saját hatáskörében dönt, nem egyeztet a többi tárcával. A kormány szeretne ebből "rendszert csinálni": elkészült egy törvénytervezet, amely lehetővé tenné, hogy a pénzügy tárca a költségvetés 10 százalékáig átcsoportosításokat hajtson végre a büdzsében, ha a fegyveres testületek igényei ezt indokolják.