Mehet az IMF-segély Ukrajnába és Mongóliába

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) "már nagyon közel áll ahhoz", hogy lezárja Ukrajna 17,5 milliárd dolláros segélycsomagjának legutóbbi felülvizsgálatát és rábólintson az újabb hitelrészletre, valamikor szeptember második felében, és kész támogatást nyújtani Mongóliának is - jelentette be Gerry Rice, az IMF szóvivője csütörtökön Washingtonban.
MTI, 2016. szeptember 1. csütörtök, 20:05
Fotó: Reuters

A tavaly megkötött hitelszerződés értelmében Ukrajna idén elvileg 1,7 milliárd dollárnyi kölcsönrészlethez juthat az IMF-től. Olekszandr Daniljuk ukrán pénzügyminiszter kedden azonban azt mondta, hogy az összeg valószínűleg inkább az 1 milliárd dollárhoz lesz közeli.

A pénzügyminiszter részletekkel nem támasztotta alá a kijelentését. Egyes elemzők szerint Kijev azért nem kapja meg az 1,7 milliárd dollárt, mert a vártnál lassabban haladnak a gazdaság átalakítását célzó reformfolyamatok.

Az IMF 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajna számára, amelyet négy éven át több részletben tervez folyósítani. A kölcsön első részletét - 5 milliárd dollárt - 2015. március 13-án, a második részletet - 1,7 milliárd dollárt - szintén tavaly augusztus 4-én kapta meg.

Nem is kértek, de kapnak?

A szóvivő arra nem kívánt válaszolni, hogy Mongólia kért-e hivatalosan pénzügyi támogatást az IMF-től.

Mongólia gazdasága öt éve még a világon a legnagyobb ütemben, 17,3 százalékkal bővült, mára főbb exporttermékei, a szén és a réz iránt megcsappant a külföldi kereslet, miközben jelentősen visszaestek a külföldi befektetések.

A mongol központi bank augusztus közepén arra kényszerült, hogy 4,5 százalékponttal, 15 százalékra emelje az alapkamatot, hogy lefékezze a nemzeti valuta, a tugrik elértéktelenedését. Június vége óta a tugrik árfolyama 20 százalékkal csökkent a dollárral szemben.

Augusztusban a Fitch Ratings azt közölte, hogy Mongóliának nagy kihívást jelent a közkiadások finanszírozása az egyre gyengülő nemzeti valuta miatt. Az ország államháztartási hiánya a GDP csaknem 21 százalékára nőtt. Egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's egy osztályzattal "B mínuszra" rontotta Mongólia adósi besorolását. Az S&P egyébként úgy véli, hogy 2016 és 2019 között átlagosan 3,2 százalék lesz a mongol gazdaságnövekedés.

HOZZÁSZÓLÁSOK