BUX
39138

Mekkora megszorítás várható, mi lesz a forinttal?

Az Ecostat kutatói szerint megfelelő költségvetési kiigazítással - ami több százalékpontos hiánylefaragást és növekedési áldozatot is jelent - 2010-re bevezethető az euró. A prognózis augusztusig 260 forint feletti euróárfolyamot vár.

NAPI Online, 2006. április 4. kedd, 13:30

A várhatóan végrehajtandó fiskális konszolidáció makrogazdasági hatásai alapvetően nem a 2006. évi, hanem a 2007-2008. évi folyamatokban jelennek meg - vélik az Ecostat kutatói, akik két fejlődési pályát vázoltak fel. Először változatlan fejlődési feltételek mellett vizsgálták a növekedést, majd az euró 2010. évi bevezetéséhez szükséges intézkedések hatását értékelték.


Minden marad a régiben


Az első, "Változatlan pálya" nevet viselű forgatókönyvnél arra keresték a választ, hogy a jelenlegi fiskális és monetáris politika hosszabb távon milyen növekedési pályát, illetve egyensúlyi mutatókat generál, a jelenlegi fejlődési vonal fenntartható-e. Itt feltételezték, hogy az államháztartás GDP-arányos kiadási tételeiben nem történik érdemi elmozdulás. E szcenárió szerint 2008-ra nem teljesíthető a két legfontosabb maastrichti kritérium, az államháztartási hiányra vonatkozó 3, valamint az államadóságra vonatkozó 60 százalékos határérték, azaz nem valósul meg az euró 2010-es bevezetése sem.


Előre a 2010-es euróért!


Az "Euró 2010" című forgatókönynél azt vizsgálták az Ecostat szakértői, milyen fiskális kiigazításra lenne szükség ahhoz, hogy az euró 2010-es bevezetése, illetve az egyébként is kívánatos makrogazdasági stabilizáció 2008-ra megvalósuljon és teljesüljenek a csatlakozási kritériumok. E szcenárióban a költségvetés jelentôsebb kiadási tételeit azonos mértékben csökkentették, a külsô feltételek változatlanul hagyása mellett. Az ennek megfelelő kiigazító költségvetési politika esetén elképzelhető az euróbevezetés feltételeinek teljesítése 2008-ra. A fiskális szigorítás ugyanakkor mérsékli a lakossági jövedelmeket, ezen keresztül a vásárolt fogyasztást. A külkereskedelmi mérleg kismértékben romlik, s valamivel kisebb lesz a GDP növekedési üteme is.


Euró csak 2012-ben?


A Pénzügykutató Rt. szakértői ezzel szemben arra számítanak, hogy bár a választások után felálló új kormány új gazdaságpolitikát dolgoz ki, átfogalmazzák a konvergenciaprogramot és lesz 2006-os költségvetési kiigazítás is, az eurót 2012 előtt nem lehet bevezetni Magyarországon.


Szerintük a feltörekvő piacok megítélésének romlása nyomán gyengébb forintárfolyammal kell számolni, de a kurzus elszaladását nem várják a kutatók. A jegybanki irányadó (kétheti betéti) kamatot - csakúgy, mint az Ecostat - az év végére a jelenlegi 6,0 százalékra várja az intézet, az euró december végén 260 forintot ér majd. A jelentés szerint a jegybank a dezinfláció ellenére sem mérsékli az alapkamatot, nem csökkentve így a forintinstrumentumok kamatprémiumát.


Kijózanodás a választások után


A GKI prognosztái úgy vélik, hogy az új kormány megalakulása után költségvetési reformok és kiigazítások várhatók, amelyek stabilizálják a forint árfolyamát és megalapozzák a kamatok további mérséklését is. Az új kabinet hivatalba lépését követően kijózanodás valószínű, s 2006 közepén – az intézményi reformok beindítása mellett – a GDP 1-1,5 százalékára kiterjedő idei hatású költségvetési egyensúlyjavítás jöhet. Bár ez a második félévben némi emelkedést okoz majd az inflációban, enélkül esély sincs a piac megnyugtatására, a magyar konvergenciaprogram elfogadtatására az EU-ban. Középtávon a reformlépések a lényegesebbek, ám ezek pénzügyi hatásai a 2006-os folyamatokban még kevéssé mutatkoznak meg.


Növekedési veszteség


Az Ecostat számításai szerint gyors költségvetési konszolidáció rövidtávon reálveszteséget okoz, hosszabb távon viszont csak így biztosítható egyensúlyi pályán a tartós növekedés.


A "Változatlan pálya" az idénre várt, 4,3 százalékos GDP-növekedés után jövőre 4,0, az "Euró 2010" 3,8 százalékos bővüléssel számol, 2008-ra rendre 3,8, illetve 3,7 százalék lehet az ütem. Az eredményszemléletű GDP-arányos államháztartási hiány terén az előbbi szcenárió 2007-re 2, 2008-ra 3 százalék körüli többlet-deficitet mutat az utóbbi forgatókönyvhöz képest.


Az Ecostat rövid távú előrejelzése egyébként májusig 262 forint feletti euróárfolyammal számol, de augusztusig sem várnak 260 alatti jegyzést. A dollár kurzusa a prognózis szerint a nyár végére 214 forint alá kerülhet. A BUX augusztus végén 21 500 pont körül állhat.