Mekkorát üthet a Brexit? - Megszólalt a hitelminősítő

Nem számít recesszióra a Moody's Investors Service Nagy-Britanniában az ország Európai Unióból való várható kilépése miatt. A hitelminősítő intézet szerint ugyanakkor valószínű a gazdasági növekedés lassulása.
MTI, 2016. augusztus 18. csütörtök, 12:36
Fotó: MTI/EPA

Noha a tőzsdei árfolyamok estek a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazás után, a részvényárak azóta erősödtek, és szakértők most már úgy vélik, hogy a referendum a korábbi félelmekkel ellentétben viszonylag mérsékelt hatással lesz a brit gazdaságra - írta csütörtökön a The Daily Telegraph című lap az előrejelzést ismertetve.

A font alacsonyabb árfolyama kedvező hatással lehet a gazdasági növekedésre az Egyesült Királyságban a Moody's szerint, és a hitelminősítő intézet arra számít, hogy a kormány lazítani fog pénzügypolitikáján, hogy elősegítse a GDP növekedését.

A Moody's közgazdászai 2016-ben 1,5 százalékos, 2017-ben pedig 1,2 bővülésére számítanak Nagy-Britanniában. A hitelminősítő szerint egyelőre bizonytalan, hogy miként alakul a brit gazdaság jövője az Európai Unió egységes belső piacán kívül. Ez továbbra is visszafogja majd a beruházási és a fogyasztói kedvet - a vállalkozások nem bővítik alkalmazottaik számát és elhalasztják hosszú távú beruházásaikat, a fogyasztók pedig a jelentősebb kiadásokról szóló terveiket. A font alacsonyabb árfolyama azonban rövid távon valamelyest enyhíteni fog ezen negatív hatások közül néhányat azáltal, hogy lökést ad az exportnak.

Lenyugszanak a kedélyek?

A Moody's a globális gazdasági kilátásokra is kitért a Brexittel kapcsolatban. A hitelminősítő szerint a referendumot követő nyugtalanság után stabilizálódik a helyzet - erre utal az is, hogy a cég javította a kínai GDP-ről szóló előrejelzését, és idén 6,6 százalékos, jövőre pedig 6,3 százalékos bővülést jósol -, fellendülésre azonban nem számít a globális gazdaságban.

A cég egyik vezető elemzője szerint a kereskedelem kis mértékű bővülése, az alacsony befektetési kedv és a termelékenység növekedésének lassuló üteme együtt világszerte visszaveti a növekedés lehetséges mértékét.

"Aggasztó jellemzője a mostani környezetnek, hogy a fiskális pufferek hiánya a korlátozottan hatékony monetáris intézkedésekkel párosulva sok gazdaságban csökkentette a döntéshozók lehetőségeit a gazdasági aktivitás támogatására az esetleges jövőbeni rendszerszerű vagy rendkívüli sokkok esetén" - fejtette ki Madhavi Bokil arra utalva, hogy a kormányoknak szűk a mozgástere a kölcsönök felvételére és a kiadások növelésére, a központi bankok pedig már csökkentették az alapkamatokat.

Eshetünk keményre is

A Moody's szerint ugyanakkor vannak kockázatok, amelyek módosíthatják a stabilizálódásról szóló előrejelzésüket. Az Egyesült Államokban ugyan a bizalom jele lenne, ha a központi bank szerepét betöltő Fed kamatot emelne, más országokban azonban ez árthat a részvény-, a kötvény- és a valutaárfolyamoknak. Kamatemelés esetén a feltörekvő piacokról jelentős mennyiségű pénz áramolhat vissza az Egyesült Államokba, ártva ezzel azoknak a vállalatoknak és kormányoknak, amelyek dollár alapú kölcsönöket vettek fel. Az EU esetleges további dezintegrációja és a kereskedelmi partnerségek sorsának alakulása miatt főként az amerikai elnökválasztás kimenetele szintén kockázatot jelent a hitelminősítő szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK