Napjaink fogyasztói szokása csupán rossz berögződés - írta Kay Gebhart, a Seventh Generation nevű tisztítócég vezető kutatója és kémikusa az Apartment Therapy című lapnak.

Az a felfogás, hogy a meleg víz jobban tisztít, mint a hideg, évtizedekkel ezelőttről ered. Akkoriban még a hő felgyorsította a tisztítási folyamatokat, mert a mosószerek és a gépek kevésbé voltak hatásosak. Előbbieket ma már úgy alkotják meg, hogy hideg vízben is látható eredményt lehessen velük elérni. Már nem kell meleg vízben aktiválni őket, köszönhetően a bennük lévő enzimeknek - fogalmazott a szakember a portál szerint.

Ráadásul a hideg víznek még előnyei is lehetnek mosáskor, mosogatáskor: nem hagy foltokat semmilyen anyagon, tehát még tisztábbnak látszhatnak a ruháink, ráadásul növeli is azok élettartamát.

Ugyanez vonatkozik az automata mosogatógépekre is, hiszen az mosogatószerek is legalább olyan hatékonyak már hideg vízzel, mint meleggel. Ezek a masinák többségben csak 50 Celsius-fokra melegítik a vizet, holott a fertőtlenítéshez legalább 65 Celsius-fok szükséges.

A meleg víz egyetlen értelme, hogy a hideg kellemetlen érzetet okozhat a kéz számára.