Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt években a hatéves bérmegállapodás és a munkaerőhiány bérfelhajtó hatásának eredményeként jelentős béremelkedésnek lehetünk szemtanúi hónapról hónapra. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint euróban számolva is megfigyelhető a növekedés, ám az túl kevésnek bizonyult az európai bérfelzárkóztatás szempontjából. Miközben ugyanis 2017-ben még az ötödik legalacsonyabb volt a magyar nettó bér (8023 euró), tavaly az Európai Unió negyedik legalacsonyabb átlagfizetéséért (évi 8630 euróért) dolgozott egy alkalmazott Magyarországon - olvasható a portálon.

Nálunk kevesebbet így már csak három tagállamban keresnek a dolgozók:

  • Lettországban 8508,
  • Romániában 5874,
  • Bulgáriában pedig 5512 eurót.

Ha a visegrádi országokhoz mérjük a hazai nettót, akkor felemás képet kapunk, hiszen a szlovákokhoz és a lengyelekhez sikerült közelebb kerülni, a nem ritkán mérceként emlegetett Csehországhoz képest viszont távolodtunk. A magyar átlagos fizetés ugyanis tavaly

  • a szlovák nettó 93,
  • a lengyel 90,
  • a csehnek pedig 76 százaléka volt.

A románok viszont nem kerültek közelebb hozzánk, átlagosan 146 százalékkal több pénzt vittünk haza náluk.

Vásárlóerő-paritáson nézve már nem ennyire elkeserítő a helyzet. Ugyan rettentően kevésnek tűnik nominálisan a magyar átlagos nettó bér, ha vásárlóerő-paritáson nézzük, jobb a helyzet. A Magyarországra számolt 13 824 euró ugyanis a hetedik legalacsonyabb összeg a rangsorban. Ez pedig azt jelenti, hogy az uniós viszonylatban negyedik legkisebb átlagfizetés mégis többet ér, mint a horvát, a litván, a szlovák, a lett, a román és a bolgár fizetés.

Orbánéknál senki sem bánik jobban a családosokkal

A kétgyermekes, átlagfizetésért dolgozók szülők ugyanis 127 százalékkal több pénzből gazdálkodnak az egyedülálló, gyermektelen átlagbért keresőknél. Ennél nagyobb arányra pedig egyetlen másik tagállamban sincs példa.