Az olasz kormány lefelé módosíthatja idei gazdasági előrejelzését, és szeptemberben 2 százaléknál kisebb GDP-visszaesést prognosztizálhat a korábban várt 1,2 százalék helyett - nyilatkozta Vittorio Grilli pénzügyminiszter a Corriere dell Sera vasárnapi számában.

Az olasz kormány ezzel nagyjából akkora recesszióra számít, mint az ország jegybankja (2 százalékos csökkenés), viszont optimistább, mint a Confindustria munkaadói szövetség, amely 2,4 százalékos visszaesést vár.

Amint arról beszámoltunk, a Moody's pénteken leminősítette Olaszországot, amit Brüsszel és Róma is kritikával illetett.

Grilli szerint a kormány azzal küzd, hogy miként szorítsa lejjebb az államadósságot, és bár a rövid állampapírhozamok csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, még mindig túl magasak. (A Reuters beszámolója megjegyzi, hogy az olasz államadósság-szolgálat évi 85 milliárd eurót emészt fel, 5,8 százalékos hozam mellett.) A pénzügyminiszter úgy vélte, a GDP 123 százalékára rúgó adósság csökkentésének leginkább járható útja, hogy egy többéves terv keretében fokozatosan adjanak el állami vagyonelemeket, évi 15-20 milliárd euró értékben. Grilli szerint a kormány meg akarja teremteni annak lehetőségét is, hogy a helyhatósági tulajdonban lévő közműszolgáltatókba magánbefektetők invesztáljanak.

A miniszter hangot adott azon reményének, hogy az adóelkerülés ellen hirdetett harc nyomán befolyó bevételek lehetővé teszik majd a munkaerőköltséget terhelő közterhek csökkentését.