Mélyebbre süllyedt szomszédunk a válságban

A szlovén gazdaság teljesítménye tovább romlott a második negyedévben, éves szinten 9,3 százalékkal annak hatására, hogy mind az iparban, mind a befektetések terén folytatódott a pangás.
NAPI, 2009. augusztus 31. hétfő, 11:28

A szlovén statisztikai hivatal közleménye szerint éves szinten 9,3 százalékos GDP-csökkenést szenvedett a gazdaság a második negyedévben azt követően, hogy az év első három hónapjában 8,5 százalékos zsugorodást mértek - írta a Bloomberg. A visszaesés az elemzők által várt 8,8 százaléknál is nagyobb lett.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint bár a térség néhány országa már kifelé tart a recesszióból, a gazdasági dekonjunktúra Szlovéniában tovább folytatódik majd. Éppen ezért a szakértők a korábbinál hatékonyabb gazdaságösztönzésre buzdítanak.

A kelet-európai EU-tagországok között a leggazdagabbnak számító Szlovénia közel két éve nem látott visszaeséssel küzd, amelyet elsősorban a gazdaság teljesítményének közel kétharmadát adó export megtorpanása idézett elő.

A tervek szerint Borut Pahor kormánya az idén a GDP 15 százalékát a gazdaság fellendítésére fordítaná. Ezt többek között egy 4,5 milliárd eurós kötvény-kibocsátásból finanszírozná, de a program részét képezi a korábban bejelentett 1,2 milliárd eurós állami garancia-program is, amelyből a stratégiailag fontos vállalatok, mint a Gorenje, vagy a Renault Novo Mesto-i üzeme meríthetne.

HOZZÁSZÓLÁSOK