Októberben kevesebb, 4046 személygépkocsit helyeztek forgalomba. Az év első tizenegy hónapjában összesen 48 014 személygépkocsit helyeztek forgalomba; ez 14,7 százalékos növekedés 2011 azonos időszakával összehasonlítva.

A forgalomba helyezett kishaszonjárművek száma ugyanakkor csaknem 30 százalékos csökkenéssel 951 darabra esett vissza novemberben 2011 utolsó előtti hónapjához képest, míg 2012. január-novemberben 0,7 százalékkal nőtt éves összevetésben. Idén az első tizenegy hónapban 9867 ilyen jármű került forgalomba.

Az Opel mindent visz

A Datahouse adatai szerint novemberben az Opel volt a legnépszerűbb személygépkocsi a magyar újautópiacon, 949 került forgalomba, ez 2011 azonos időszakához képest 78 százalékos bővülés. Skodából 422, Suzukiból pedig 356 új autó került az utakra.

Január-novembert tekintve is az Opel a legnépszerűbb márka 5897 új járművel, majd a Ford és a Skoda következik 4658 és 4573 új forgalomba helyezéssel.

A rendőrségi flotta dobta meg az adatot

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szombati értékelése szerint a személygépkocsiknál tapasztalható mintegy 3 százalékos növekedés egyértelműen a rendőrségi flotta átadásának köszönhető, enélkül a piac jelentős visszaesést mutatott volna. Hozzáteszik: természetesen a flottaeladások minden évben a piac részei, a jelenlegi alacsony volumen mellett egy-egy ilyen flotta befolyásoló hatása azonban kiemelkedő.

Az MGE szerint a piaci volumen továbbra is messze alatta marad annak, ami a szakma fenntartásához a jelenlegi formában elég lenne. Az új személyautó értékesítés több mint 70 százaléka céges vásárlás, így a kereskedelem számára fontos magánvásárlók továbbra sem "kerültek elő".