Csökkent a lebukott hamis euróbankjegyek száma a múlt év második felében. Az Európai Központi Bank (EKB) adatai szerint 262 ezer hamis bakjegyet kellett kivonni a forgalomból, ez 2018 első feléhez képest 13 százalékos csökkenést jelent, éves összevetésben pedig közel 30 százalékos visszaesés.

A csalók kedvencei

A hamis bankjegyek túlnyomó része - 80 százaléka - 20 és 50 eurós. Az EKB közölte, hogy a forgalomban lévő euróbankjegyek darabszáma 5,6 százalékkal, értéke pedig mintegy 5,2 százalékkal nőtt.

Jelenleg több mint 22 milliárd eurobankjegy van forgalomban mintegy 1,2 billió euró értékben. A teljes mennyiséghez képest az EKB szerint alacsony a hamis bankjegyek aránya.

Mi a teendő?

Az euróbankjegyek valódiságáról bárki meggyőződhet a "tapintás, szemrevételezés és mozgatás" módszerrel, erről itt olvashat bővebben. Az alábbi két videóból pedig kiderül, milyen biztonsági elemek segítségével ellenőrizhető, hogy egy-egy 20 vagy 50 eurós valódi-e.

Ez a 20 eurós videója:

Ez pedig az 50 eurós videója:

Az EKB egyébként pont a hamisítások megelőzése érdekében kezdett bele a bankjegyek cseréjébe még 2013-ban. Az új, Europé-sorozat első tagja az 5 eurós volt. Akárcsak Magyarországon, az eurót éppen 20 évvel ezelőtt bevezető euróövezetben is az idén zárul a bankjegyek cseréje: nájus 28-án dobja piacra a 100 és 200 eurósokat.