Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bejegyzett munkanélküliek száma augusztus végén 388 ezer volt, ami 2008 augusztusa óta a legalacsonyabb szám. Tavaly augusztusban a munkanélküliségi ráta 6,2 százalék volt.

A betöltetlen munkahelyek száma augusztus végén meghaladta a 139 ezret, ami az utóbbi nyolc év legmagasabb adata. Elemzők azzal számolnak, hogy a munkanélküliségi mutató az év végéig már lényegében nem fog változni, mert a cseh gazdaság jó kondícióban, felfelé ívelő ágban van és a vállalatoknak egyre nehezebb munkásokat találniuk. Általános vélemény szerint ez a helyzet nyomást fog kifejteni a béremelések mellett.

A legjobb helyzetben a pilseni régió van, ahol a munkanélküliségi mutató 3,8 százalék, Prágában és Dél-Csehországban 3,9 százalék. A legrosszabb a helyzet az északnyugat-csehországi Ústecky régióban, ahol 8,2 százalékos a munkanélküliség. Itt is javult a helyzet, mert korábban ez a mutató tíz százalék felett mozgott.

Bár az elemzők szerint a helyzetet a szezonális munkák is befolyásolják, többségi vélemény, hogy ezek megszűnése után is legfeljebb minimálisan emelkedhet a munkanélküliség.