Mélyül a válság az olajországban

Részben a fokozódó amerikai szankciók hatására tavaly folytatódott Venezuela olajexportjának évek óta tartó csökkenése - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. január 8. szerda, 10:48
Fotó: Getty Images

A Reuters részben a PDVSA venezuelai állami olajtársaság jelentésére hivatkozva azt közölte, hogy tavaly a napi átlagos olajkivitel közel 75 éve legkisebb, alig 1 millió hordó volt, 32 százalékkal kevesebb 2018-hoz képest.

A venezuelai kőolaj tavalyi legnagyobb vásárlója a Rosznyefty volt, az orosz cég kötötte le a teljes venezuelai olajkivitel 33,5 százalékát. A PDVSA kőolajának 11 százalékát a CNPC kínai olaj- és gázipari társaság, 7 százalékát pedig a Cubametales, az olajimporttal és -exporttal foglalkozó kubai állami cég vásárolta fel.

Venezuela a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség egyik legnagyobb olajtermelője, és három éve még a világ tizedik legnagyobb olajexportálója volt.

Az ország szinte kizárólag kőolajat exportál. Venezuela gazdasága romokban hever, mert a korábbi évek alacsony kőolajára kikezdte a költségvetést, a kormány pedig rossz válaszokat adott a kihívásokra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.01.08 12:40

Maduro-t bíróság elé kel állítani és fel kell akasztani. Tönkretette Venezuelát, földönfutóvá tette a népét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html