Mélyül a konfliktus - bomlik a német koalíció? - cáfolat jött

Nem akar kormányválságot a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Németországban, de kitart a tervezett menekültügyi szigorítások mellett Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter, a CSU elnöke, aki a menekültüggyel kapcsolatban került konfliktusba a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjével, Angela Merkel kancellárral.
Szepesi Anita, 2018. június 17. vasárnap, 13:59
Fotó: AFP

A CSU-ban senkinek sem áll érdekében a kancellár megbuktatása, a CDU/CSU frakciószövetség felbontása vagy a koalíció felrobbantása - idézi Horst Seehofer Bild am Sonntagnak adott vasárnapi nyilatkozatát az MTI.

Azonban a párt tartós megoldást akar a menekültek visszautasításával kapcsolatban - mondta a pártelnök-belügyminiszter a lapnak, amely szerint ez azt jelenti, hogy a CSU semmiképpen nem enged abból, hogy a menedékkérők bizonyos csoportjaitól meg kell tagadni a belépést az országból.

A CSU szerint a szigorítást a közös európai menekültügyi - úgynevezett dublini - rendszer többi résztvevő államától függetlenül kell bevezetni. Angela Merkel és a CDU vezetőinek többsége viszont közös, "európai megoldást" sürget, szerintük egy új menekültügyi rendszer keretében, vagy legalább a migrációs nyomásnak leginkább kitett társországokkal egyeztetve kell megszigorítani a határigazgatást. Addig pedig változatlanul kell hagyni a 2015-ben bevezetett gyakorlatot, amely szerint mindenkit be kell engedni, aki azt mondja, hogy menedéket akar kérni.

Migrációs minicsúcs a jövő hét végén

Angela Merkel a június 28-án kezdődő EU-csúcsig és a találkozó alatt akarja tető alá hozni a közös megoldást. A Bild am Sonntag úgy tudja, hogy egy migrációs "minicsúcsot" is tervez az érintett EU-tagállamok vezetőivel. A találkozót a következő hét végén tarthatják meg.

A CSU elnöksége viszont már a hétfői müncheni ülésén kinyilvánítja, hogy támogatja a pártelnököt abban, hogy tegyen meg mindent, amit a belügyminiszteri hatáskörében megtehet. Így előfordulhat, hogy Horst Seehofer nem várja meg a kancellár európai egyeztetéseit és az EU-csúcsot, hanem már előtte, a kormányfő egyetértése nélkül utasítja a szövetségi rendőrséget a határigazgatási szigorítások bevezetésére.

Erre a lépésre Angela Merkel a belügyminiszter menesztésével válaszolhat, a konfliktus így a CDU és a CSU szövetségének felszámolásához és a CDU, a CSU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) koalíciójának felbomlásához vezethet.

Eddig nem sikerült rendezni a vitát

Angela Merkel és Horst Seehofer legutóbb szerdán próbálta meg személyesen rendezni a vitát. A késő estig húzódó eredménytelen tárgyalás másnapján Horst Seehofer a Welt am Sonntag című lap értesülése szerint pártja vezetőinek egy szűk körű megbeszélésén kétszer is kijelentette, hogy "ezzel a nővel én már nem tudok együtt dolgozni".

Az egyelőre nem ismert, hogy a CSU szerint pontosan mely csoportok tagjait kell visszafordítani a határon, mert Horst Seehofer nem hozta nyilvánosságra 63 pontos menekültügyi reformcsomagját. A Bild am Sonntag szerint a CSU visszafordítaná valamennyi menedékkérőt, akit a dublini rendszer valamelyik országában már regisztráltak, vagyis ujjnyomatát rögzítették az Eurodac nevű közös adatbázisban, ami a nemzetközi migrációs válság jelenlegi intenzitását tekintve évente több tízezer embert jelentene. A CDU szerint viszont azokat kellene visszafordítani a határon, akik nemcsak regisztrálták magukat máshol, hanem be is nyújtották menedékjogi kérelmüket. Ez néhány ezer embert jelenthet éves szinten.

Mit mond a harmadik csoport?

Van egy harmadik csoport is, a Németországban elutasított, de visszatérni szándékozó menedékkérők köre. Abban mindkét párt egyetért, hogy ezeket az embereket nem szabad visszaengedni az országba.

A jogi helyzet nem egyértelmű, a szakértői vélemények egyik áramlata szerint ha valaki menedékjogot akar kérni, akkor meg kell vizsgálni, hogy a menekültügyi rendszer mely résztvevő országa illetékes az ügyében, és ennek a vizsgálatnak a lefolytatásához be kell engedni az országba. A másik fő véleményáramlat szerint a vizsgálatot abban az országban kell elvégezni, amelyből távozni kíván az adott menedékkérő, vagyis a célország megtagadhatja a belépést tőle.

Cáfolt a főtitkár

Markus Blume, a CSU főtitkára német hírportálokon idézett nyilatkozatában cáfolta a Bild értesülését. Szavai szerint a lap beszámolója "tiszta dezinformáció".

A Bild ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy írása olyan információkon alapul, amelyeket több, egymástól független forrástól szereztek.

Fotó: AFP PHOTO/Tobias Scwarz

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.17 19:44

@zana: persze, minden a legnagyobb rendben, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.06.17 18:40

Nem lesz itt semmilyen bomlás, a CSU elmehet a süllyesztőbe ha így lesz....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.06.17 17:20

Az igazi probléma nem az, hogy teréz anya merkel szétfolyt, már régen, mikor először a koszovóiak meg a törkök ugy jöttek mentek, mint a disznók az istállóban, hanem habeengedi a hazájába, annyi baj legyen, hiszen nemrég irtottak ki 50 millió embert, hanem hogy más országok helyett vindikálva magának a szuperhatalom ( übermensch) jogot nekiállt intézkedni, azokank meg már csak annyi a dolga, hogy a sokmilliót árengedjék, majd ő utólag szétosztja, nem normális, ahogy hitler se .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.06.17 16:41

@na4:
Ajjaj mekkora káosz van Németországban, már menekülnek Orbánlandba.
Beveszed ezeket a marhaságokat, hazug mocsok minden fideszes politikus és nyaloncaik!
Éljen az Unió, pusztuljon a NER és az Orbán rezsim, amely hazug választásokon alapul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.06.17 15:35

Elejétől fogva világos volt, hogy ez a GroKo egy rakász sz@r. A sötét némber kiárusította, elárulta, szétzilálta, káoszba döntötte Németországot. Mára már óriási a felháborodás. Csak idő kérdése, hogy mikor bukik, de bukni fog, az biztos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html