Mélyül a munkaerőhiány Németországban

Az egyre növekvő munkaerőhiány már 2015-ben negatívan befolyásolhatja a német gazdasági mutatókat, 2020-ban pedig 2,4 millió, 2030-ban már akár 10 millió ember is hiányozhat a munkaerőpiacról - áll a Boston Consulting Group (BCG) felmérésében.
MTI, 2014. június 30. hétfő, 17:59
Fotó: Napi.hu

A Financial Times hétfői számában ismertetett tanulmány szerint a munkavállalók száma a jelenlegi 43 millióról mintegy 37 millióra csökkenhet. A helyzetet súlyosbítja, hogy nem csupán létszámhiányról van szó, hanem gyakran a megfelelő szakismeret is hiányzik.

A kölni IW gazdaságkutató már májusban figyelmeztetett, hogy az erős bevándorlás ellenére mélyülni fog a munkaerőhiány. Az IW szerint 117 ezer 300 akadémiai- vagy szakképesítéssel rendelkező munkavállalót hiányol a munkaerőpiac a matematikai, az informatikai, a természettudományi és a műszaki szakterületen. Az évtized végére a nyugdíjba vonulások miatt a hiány 700 ezerre nőhet ezeken a területeken.

Rainer Strack, a BCG elemzője szerint nem vezet jóra a közelmúltban elfogadott nyugdíjreform sem, amely szerint 63 éves kor felett teljes összegű nyugdíjjal lehet nyugállományba vonulni.

HOZZÁSZÓLÁSOK