Mélyülnek a szaúdi-iráni ellentétek a mekkai tragédia miatt

Tovább mélyíti a régmúltra visszanyúló szaúdi-iráni ellentéteket a mekkai zarándoklaton történt tragédia, amelyben a legfrissebb hírek szerint 769-en haltak meg, közülük 144-en iráni zarándokok.
Inforádió, 2015. szeptember 27. vasárnap, 12:15
Fotó: Reuters

Az ENSZ-közgyűlésen tartózkodó szaúdi külügyminiszter, Adel al-Dzsubeir felszólította Iránt, hogy ne használja ki politikai célokra a történteket. Mint fogalmazott, Iránnak "nem kellene politikai játszmát csinálnia egy tragikus eseményből, amely olyan embereket érint, akik a zarándoklattal teljesítették szent kötelességüket".

"Remélem, hogy az iráni vezetők kivárják a nyomozás eredményét, és nagyobb józanságot és érzékenységet fognak tanúsítani azok iránt, akik meghaltak a tragédiában" - mondta Dzsubeir.

Haszan Róháni iráni elnök előzőleg arra kérte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, a világszervezet gyakoroljon nyomást Szaúd-Arábiára, hogy a tragédia okainak kivizsgálásában együttműködjön más muzulmán országokkal és Iránnal is.

Ali Hamenei ajatolláh, a perzsa állam legfelsőbb vallási és politikai vezetője vasárnap bocsánatkérésre szólította Rijádot.  "Az eset nem merül feledésbe, nem hagyja majd nyugodni a népet. Ahelyett, hogy másokat vádolnának, a szaúdiaknak vállalniuk kell a felelősséget, és bocsánatot kell kérniük a muzulmánoktól és az áldozatok hozzátartozóitól" - olvasható a síita vezető internetes oldalán. Hamenei úgy fogalmazott, hogy "az iszlám világnak sok kérdése van, ezernél több halott nem kis ügy".

A mekkai zarándoklat idején, csütörtökön történt tülekedésben a legfrissebb rijádi tájékoztatás szerint 769 embert tapostak halálra. A muszlim szent várostól, Mekkától néhány kilométerre keletre fekvő Minában történt tragédiának 863 sérültje volt.

Az ajatolláhhal egybehangzóan azonban iráni kormányilletékesek is azt állítják, hogy ezernél többen haltak meg, és közülük 144-en irániak voltak, további 300 iráninak pedig ismeretlen a sorsa. A Fars félhivatalos iráni hírügynökség azt írta, hogy az eltűntek között van Gazanfar Roknabadi, Teherán libanoni nagykövete is.

A tragédia óta a síita Irán háromszor kérette be a szunnita királyság diplomáciai külképviseletének ügyvivőjét, követelve azt, hogy Rijád működjön együtt vele az eset kivizsgálásában.

A szaúdi belügyminisztérium szerint a tragédia azért következett be, mert zarándokok két nagy csoportja szembetalálkozott egy útkereszteződésben. Egy szemtanú szerint a zarándokok két hulláma egymással ellentétes irányban haladt, és a hátul jövők nyomása miatt már nem tudott kitérni egymás elől.

Egy libanoni lap azt írta, hogy a zűrzavar akkor támadt, amikor a zarándoklat helyszínére érkezett a szaúdi király fia, Mohamed bin Szalmán Ál Szaúd herceg, népes 200 katonából és 150 rendőrből álló kíséretével. A szaúdi hatóságok ezt tagadják.

HOZZÁSZÓLÁSOK