Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Financial Times - az MTI szemléje szerint - az olasz központi bank adataira hivatkozva azt közölte, hogy októberben 1,5 milliárd euró, augusztusban jóval nagyobb összegű, 17,4 milliárd euró tőkekivonásra került sor.

A befektetőket aggasztja a Róma és Brüsszel közötti, a jövő évi olasz költségvetéssel kapcsolatos feszültség, és általában az olasz belpolitikai bizonytalanság.

Az Európai Bizottság szerdán a többi euróövezeti ország büdzsétervével együtt értékeli a jövő évi olasz költségvetési tervezetet.

Az Európai Bizottság október 23-án az aggályosnak tartott költségvetési tervezete módosítására szólította fel az olasz kormányt, kiemelve, hogy az abban szereplő számok közel sem felelnek meg a korábbi uniós ajánlásoknak és római kötelezettségvállalásoknak.

Az olaszok nem változtattak érdemben a célszámokon, így az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárást kezdeményezhet Olaszország ellen. Amennyiben ezt jóváhagyják a tagállamok pénzügyminiszterei, akkor szankciókat is elfogadhatnak. A büntetés összege elméletileg a hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékát is elérhetné, ami nagyjából 3,4 milliárd eurónak fel meg.

Az alapvető probléma az, hogy az új populista olasz kabinet az elődjénél lényegesen magasabb hiánycélokat tűzött ki a következő három évre, ráadásul véget akar vetni a kiadások leszorítását célzó eddigi reformfolyamatoknak.

Olaszország államadóssága 2,3 ezer milliárd euró, a GDP 131 százaléka, ami a második legmagasabb arány az EU-ban, s több mint a duplája a hatvan százalékos uniós plafonnak. Az országnak jövőre mintegy 260 milliárd euró értékben kell kötvényeket kibocsátania, ebből 200 milliárd euró a meglévő kötvények újrafinanszírozását célozza.

Az új olasz kormányt két szélsőséges párt koalíciója, a baloldali radikális Öt Csillag Mozgalom és a magyar kormánypártokkal szövetséges populista Liga alkotja. Budapest a májusi választás óta erősen közeledik Rómához, Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes különösen jó barátságba került, több olyan nyilatkozatot is tettek, hogy a májusi EP-választások után közösen új irányba indítják el Európát.