Nem kell a brit szigeteken vagy még messzebb keresgélniük azoknak a lengyel cégeknek, amelyeknek elegük van a hazai adóemelésekből vagy unják az adóhatóság "érdeklődéseit" - írja az onet.pl. Ami azt illeti, a szakértők szerint elsősorban az utóbbi indok miatt jelentkeznek át Csehországba, a kedvezőbb adózás csak a második ok.

A lengyel vállalkozások egyre többet panaszkodnak az expanzív költségvetési politikára. Időnként olyan címeken is adót szenek tőlük, amelyeknek semmi közük ahhoz az ágazathoz, amelyben működnek. Eközben a cseh hatóságokról az a hír járja, hogy udvariasak a "vendégekkel": ameddig fizetnek valamilyen "sarcot", addig nem "bántják" őket.

Dobogós hely

Így aztán egyre-másra szaporodnak a vállalkozásokat kiszolgáló - a csehországi cégalapítást, a könyvelést, a virtuális irodabérlést biztosító - cégek Lengyelországban. A prágai adóhatóságtól származó információ szerint októberben megtízszereződött a lengyel ügyfelek érdeklődése. Most éppen a kedvezőtlen szja-változások miatt tennék át - papíron - a székhelyüket a szomszédos országba.

A cseh statisztikai hivatal adatai szerint Lengyelország - Szlovákia és Németország után - harmadik azon a listán, amely azt mutatja, hány külföldi vállalat érkezett Csehországba. A lengyelek megelőzik a bolgárokat és a briteket is.

Adómentesség

Elsősorban egyszemélyes cégeket jegyeznek be. Főként grafikusok, e-boltosok és más szabad foglalkozásúak viszik vállalkozásukat a csehekhez. Nehezebb az orvosok, a jogászok és a könyvelők helyzete, mert el kell ismertetniük a diplomájukat, mielőtt bejegyeznék a cégüket.

Viszont megéri. Ha az éves forgalmuk nem éri el a 62 ezer zlotyt (4,5 millió forint), akkor egyáltalán nem kell jövedelemadót fizetniük, és e felett is csak 15 százalékos kulccsal adóznak. Emellett kedvezők a tb-járulékok, amelyek esetenként harmadával alacsonyabbak a lengyelországi terheknél.