Menekülnek a lengyel cégek

A lengyelek rájöttek, hogy nem kell messzire menniük, ha kevesebb adót akarnak fizetni, mint otthon. Ha papíron Csehországba viszik a vállalkozásukat, akkor kikerülhetik az egyre emelkedő hazai közterheket.
Barabás Júlia, 2016. november 20. vasárnap, 12:58
Fotó: Reuters

Nem kell a brit szigeteken vagy még messzebb keresgélniük azoknak a lengyel cégeknek, amelyeknek elegük van a hazai adóemelésekből vagy unják az adóhatóság "érdeklődéseit" - írja az onet.pl. Ami azt illeti, a szakértők szerint elsősorban az utóbbi indok miatt jelentkeznek át Csehországba, a kedvezőbb adózás csak a második ok.

A lengyel vállalkozások egyre többet panaszkodnak az expanzív költségvetési politikára. Időnként olyan címeken is adót szenek tőlük, amelyeknek semmi közük ahhoz az ágazathoz, amelyben működnek. Eközben a cseh hatóságokról az a hír járja, hogy udvariasak a "vendégekkel": ameddig fizetnek valamilyen "sarcot", addig nem "bántják" őket.

Dobogós hely

Így aztán egyre-másra szaporodnak a vállalkozásokat kiszolgáló - a csehországi cégalapítást, a könyvelést, a virtuális irodabérlést biztosító - cégek Lengyelországban. A prágai adóhatóságtól származó információ szerint októberben megtízszereződött a lengyel ügyfelek érdeklődése. Most éppen a kedvezőtlen szja-változások miatt tennék át - papíron - a székhelyüket a szomszédos országba.

A cseh statisztikai hivatal adatai szerint Lengyelország - Szlovákia és Németország után - harmadik azon a listán, amely azt mutatja, hány külföldi vállalat érkezett Csehországba. A lengyelek megelőzik a bolgárokat és a briteket is.

Adómentesség

Elsősorban egyszemélyes cégeket jegyeznek be. Főként grafikusok, e-boltosok és más szabad foglalkozásúak viszik vállalkozásukat a csehekhez. Nehezebb az orvosok, a jogászok és a könyvelők helyzete, mert el kell ismertetniük a diplomájukat, mielőtt bejegyeznék a cégüket.

Viszont megéri. Ha az éves forgalmuk nem éri el a 62 ezer zlotyt (4,5 millió forint), akkor egyáltalán nem kell jövedelemadót fizetniük, és e felett is csak 15 százalékos kulccsal adóznak. Emellett kedvezők a tb-járulékok, amelyek esetenként harmadával alacsonyabbak a lengyelországi terheknél.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2016.11.20 15:59

@lomb: " ...lakájmédia próbálja - most éppen - Lengyelországot élhetetlenné váló országnak bemutatni."

A történelem tanulsága szerint ha egy ország eljut a vallás túlértékeléséhez, az előbb utóbb mindig élhetetlenné válik. Az ikrek maradék fele úgy néz ki, hogy rálép erre az útra. (Te, mint hű jobber persze hihetsz mást..)

Egy ország sok minden miatt válhat élhetetlenné. Majd a lengyelek eldöntik, tetszik e nekik a jog és igazságosság útja.
Az pediglen, hogy egy cég megpróbálja a lehető legkevesebb adót fizetni az természetes. Az ötös számú párttagkönyv nagy magyar gazdája annak idején a tévében verte a nyálát, mondván azért ment a cégével Szlovákiába, mert ott kevesebb a cégét terhelő adó. Akkor ezt bőszen helyeselte minden csutifan...

Most annyi történik, hogy másoknak nem tetszik a regnáló lengyel kormány néhány intézkedése, ezért meglépik azt, amit meg lehet lépni.
Még akkor ís így tesznek, ha ez a te jobber lelkednek nem tetszik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.11.20 14:15

Fölöslegesen "menekülnek", ugyanis a liberálbolsevik Eu épp most indított háborút az ilyetén adóelkerülés megfékezésére.

Ámbár... természetesen nem "menekülnek", csak a mindig igazat mondó lakájmédia próbálja - most éppen - Lengyelországot élhetetlenné váló országnak bemutatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2016.11.20 14:09

Éppen most, amikor Jézus Krisztust Lengyelország királyává koronázták?! Ezek hülyék!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html