Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Aljekszjandr Lukasenko belorusz elnök máris válaszolt arra a nemrég felvetett orosz kezdeményezésre, miszerint vezessenek be valutauniót Oroszország és Fehéroroszország között - adta hírül a Lengyelországgal szomszédos országban zajló fejleményeket szoros figyelemmel követő Rzeczpospolita. Nincs kifogása az ellen, hogy a két ország közös valután osztozzon, de úgy véli, hogy ennek nem az orosz rubelnek kellene lennie.

Ehelyett az euró mintájára kellene kialakítani a közös valutarendszert, azaz egy egyenlő feltételekkel alapított, közös jegybanknak kellene bocsátania kettejük fizetőeszközét. E felvetés háttereként érdemes megjegyezni, hogy Belarusz népessége 9,5 millió fő, míg Oroszországban közel 148 millióan élnek. Az előbbi ország több tíz milliárd dollárral adósa az utóbbinak.

Közös legyen a közös!

Nem vagyunk ellene az Oroszországgal közös valutának, de ennek valóban közös pénznek kell lennie, és nem az Orosz Központi Bank pénzének - mondta Lukasenko. Hozzátette még ehhez, hogy nem ellenzi a vám- és az adójog egyesítését is, amit szintén Moszkva javasolt. A feltétele az, hogy mindkét állam legjobb megoldásait kell ebben felhasználni.

Lukasenko az elmúlt hónapokban többször is találkozott orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, akivel a két ország közt felmerült vitás ügyeket próbálta rendezni. Moszkva az energiahordozókra kivetett új adóval megdrágítja a fehérorosz kőolajimportot, amivel megfosztja szomszédját legfontosabb bevételi forrásától. Ez nem más, mint hogy az olcsó orosz nyersolajat korszerű fehérorosz olajfinomítókban feldolgozzák, és az így előállított üzemanyagokat nagy profittal piaci áron értékesítik.

Kombinációk

A szakértők körében több találgatás is napvilágot látott az orosz politika megváltozásával kapcsolatban. Van, aki szerint Moszkva részesedést akar szerezni a belorusz finomítókban, hogy részesedjen azok zsíros nyereségéből. Mások szerint Putyin fel akarja frissíteni a két ország húsz éve kötött szerződését a szoros gazdasági-politikai unió létrehozásáról, hogy ennek élére állva folytassa politikai pályafutását, miután 2024-ben lejár utolsó oroszországi elnöki mandátuma.

Akármi legyen is a háttérben Lukasenko egyelőre igyekszik megőrizni jó kapcsolatát az orosz államfővel. A valutaunióval kapcsolatos javaslatának ismertetésekor kitért arra is, hogy szerinte mi lehet a két ország vitájának hátterében. Úgy véli, hogy az orosz politikában olyan emberek jelentek meg, akik még Putyinra is képesek nyomást gyakorolni, miközben ő meg akarja tartani a jószomszédi viszonyt Fehéroroszországgal.