Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyot ugrott a dél-koreai állam csődje ellen biztosítékot nyújtó CDS-ek árfolyama, miután Washington részéről egyre élesebbek a megnyilvánulások az észak-koreai rezsim atomprogramjával kapcsolatban - tudósít a CNBC.com. Kedden a CDS-ek ára olyan szintre ugrott, amire utoljára tavaly július elején volt példa. A portál szerint elsősorban hedge-fundok vásárlásai állhatnak a hirtelen áremelkedés hátterében.

Tegnap az észak-koreai állami média nukleáris csapással fenyegette meg az Egyesül Államokat arra az esetre, ha bármi jelét tapasztalnák egy amerikai megelőző csapásnak. A fenyegetés azután érkezett, hogy az Egyesült Államok a hétvégén a térségbe irányította csapásmérő flottájának egy részét.

Donald Trump amerikai elnök kedd reggeli Twitter-üzenetében megerősítette korábbi álláspontját, azzal kiegészítve, hogy szerinte Észak-Korea magának keresi a bajt. Jelezte, hogy az Amerika és Kína közötti esetleges kereskedelmi megállapodás feltételei sokkal kedvezőbbek lehetnek, ha Peking segít megoldani a bajt azzal, hogy nyomást gyakorol Észak-Koreára. Azonban ha Kína nem segít, az Egyesült Államok egyedül is képes erre.

A piac most azt gondolja, hogy Észak-Korea lépni fog valamit válaszként, hogy provokálja a Fehér Házat. Ez nyilvánvaló katonai kockázatot jelent - mondta Larry MacDonald, a CNBC szakértője. Felhívta a figyelmet, hogy évek óta nem volt olyan mértékű megugrást a CDS árfolyamokban, mint amit most Dél-Korea esetében tapasztalni lehetett.

Észak-Korea külkereskedelmi kapcsolatainak jelentős részét teszi ki a Kínába irányuló export, Peking azonban az ezen belül is legfontosabb szénimportot már felfüggesztette válaszul az intenzívebbé váló rakétatesztekre. De korlátozta a Dél-Koreával meglévő kereskedelmet is az országba telepítendő amerikai rakétaelhárítási rendszer ügye miatt - emlékeztet az összefoglaló.