Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A második világháború óta a legsúlyosabb menekültválsággal néz szembe Európa - állapították meg a Guardiannak nyilatkozó elemzők azt megelőzően, hogy Berlinben egy asztalhoz ült volna egymással Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő. Céljuk, hogy feltámasszák a krízis közös európai kezelését azt követően, hogy az EU-tagországok visszautasították az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos javaslatát.

A részletekről egyelőre csak annyi szivárgott ki, hogy el akarják készíttetni azon országok listáját, amelyek kérelmezői csak kivételes esetben kaphatják meg a menekültstátust. Az EU korábban kudarcot vallott abban, hogy elfogadjon egy ilyen közös listát.

Emellett a két vezető segítséget fog kínálni Olaszországnak és Görögországnak, a legnagyobb bevándorlási nyomás alatt álló országoknak a fogadóállomások kiépítéséhez. Támogatást kívánnak adni a menekültstátust kérők és az illegális bevándorlók személyazonosságának meghatározásához is. Ezek az intézkedések összhangban vannak német szociáldemokrata politikusok hét végi nyilatkozatával, amelynek lényege, hogy minden EU-tagországnak ugyanolyan emberségesen kell bánnia a menekültekkel, mint ahogy Németország teszi.

Hivatalos olasz adatok szerint a hét végén 22 hajó kötött ki az ország partjainál, amelyekről 4400 menekült szált partra. Paolo Gentiloni külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a válság tönkreteheti Európa lelkét. A bevándorlással kapcsolatos legnagyobb veszély, hogy Európa legrosszabb arcát mutatja: az önzést, az uniós tagországok közti veszekedést és vaktában hozott döntések sorozatát.

Merkel és Hollande egyeztetni fog arról is, hogy újra erősödött az erőszak Ukrajnában. A csúcstalálkozó ki fog egészülni Petro Porosenko ukrán államfővel, aki később csatlakozik a francia és a német vezetőhöz. Aki feltűnően hiányzik, az Vlagymir Putyin orosz államfő. Négyen együtt februárban Minszkben 17 órás tárgyalás után hozták tető alá a délkelet-ukrajnai tűzszünetet.