Alapvetően a fegyveres harcok miatt kelnek útra ezek a milliók - mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa az Euronewsnak. Vannak új konfliktusok és olyanok is, amelyek már évtizedek óta zajlanak, például Afganisztánban és Szomáliában, amelyeknek egyszerűen nem látszik a megoldása.

Az otthonukat elhagyók 68 százaléka öt országból érkezett tavaly: Szíriából, Venezuelából, Afganisztánból, Dél-Szudánból és Mianmarból, és a koronavírus-járvány tovább nehezítette a helyzetüket.

Ezen emberek megélhetése törékeny, alkalmi munkákon, az informális gazdaságon alapszik. Ez mind egy csapásra megszűnik a kijárási korlátozások idején, amelyek szükségesek a világjárvány megfékezése érdekében - mondta Filippo Grandi. Szavai szerint a válság is megmutatta, hogy Európa nem képes kezelni ezeket a népességmozgásokat. Ennek az egyetlen módja az összefogás, a terhek és a felelősség megosztása. Hogy amikor egy hajó befut, legyen egy rendszer, amely szétosztja a menedékkérőket a kontinensen.

A Menekültek világnapját 2000-ben hirdette meg az ENSZ. Ilyenkor világszerte előadásokat, megemlékezéseket tartanak azoknak az embereknek a tiszteletére, akiknek el kellett menekülniük a hazájukból, és más országban új életet kezdeni.