Menekültek: a németek ismét feltalálták a spanyol viaszt

Afrika gondjait nem lehet a kontinens lakóinak Európába vándorlásával megoldani - jelentette ki egy keddi interjúban Gerd Müller, a német szövetségi kormány nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős minisztere.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 28. kedd, 12:16
Fotó: MTI/AP

"Aki falakat és határokat akar építeni, és célja a bevándorlás korlátozása", annak sokkal nagyobb elkötelezettséggel kell küzdenie azért, hogy fejlődjenek a menekülteket kibocsátó országok - mondta Gerd Müller a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban. Ebben az ügyben nemcsak Németország, hanem az egész Európai Unió túl keveset tett eddig - hangsúlyozta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Az EU-nak legfőképpen a kereskedelem méltányosságát kell erősítenie, az Afrikával folytatott kereskedelmet "fair módon kell alakítanunk, és ebben még sok nyitott kérdés van napirenden" - mondta a miniszter, aki afrikai körútja közben adott interjút a közszolgálati rádiónak. Mint mondta, utazása során "árnyékot és fényt", kedvezőtlen és biztató folyamatokat egyaránt tapasztalt, tárgyalásokat folytatott például Botswanában, amely Afrika fejlődésének "zászlóshajója", egy olyan ország, amelyben szinte egyáltalán nincs korrupció, a gazdasági keretfeltételek "tökéletesek", az új elnök, Mokgweetsi Masisi pedig teljes erővel dolgozik hazája modernizálásán. Botswana példája azt mutatja, hogy "van remény, és más afrikai országok is elindulhatnak a siker útján" - mondta a német miniszter.

Arra a felvetésre, hogy migrációkutatók szerint egy fejlődő országban a gazdasági felemelkedés kezdetben a kivándorlás erősödésével jár, mert többen tudják finanszírozni a más országba településsel járó költségeket, hangsúlyozta: a fejlődés támogatásának az alternatívája az lenne, hogy "tétlenül nézzük, ahogy éhen halnak az emberek és hátrahagyjuk őket a sötétben". Az Európába irányuló bevándorlás természetesen nem megoldás, sokkal inkább beruházásokra, az oktatás, képzés erősítésére van szükség, hogy "a fiatal nemzedéknek legyen jövője". (Kettészakadhat az EU - komoly vádak Magyarországnak is.)

Afrika komoly gazdasági lehetőségeket is kínál, és ezt Kínától Indián át az Egyesült Államokig már sokan megértették. A német cégek aktivitása is erősödik, ezt mutatja például, hogy elkezdődött a termelés a Volkswagen ruandai üzemében - emelte ki Gerd Müller.

A nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős miniszter után a kancellár, Angela Merkel is afrikai körútra indul. A kormányfő szerdától péntekig Szenegálban, Ghánában és Nigériában tesz látogatást.

Ezzel kapcsolatban Gerd Müller kiemelte: sok afrikai országban, például Ghánában a közelmúltban választásokon alapuló, békés hatalomváltás történt, ami ugyancsak reménykedésre ad okot. A kontinensre tekintve nem szabad mindig mindent "feketének látni", hanem támogatni kell a fejlődést - mondta a CSU-s politikus.

HOZZÁSZÓLÁSOK