Menekültek: aggódnak a németek az uniós terv miatt

Aggodalommal tölti el a német kormányt az Európai Parlament (EP) menekültügyi reformterve a családegyesítésről szóló javaslat miatt - mondta Annegret Korff, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben.
Dzindzisz Sztefan, 2018. január 15. hétfő, 13:21
Fotó: MTI/EPA

Korff a kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva megerősítette a Der Spiegel című hírmagazin értesülését, amely szerint a berlini vezetés az országra nehezedő migrációs nyomás növekedésétől tart, amiért az EP azt javasolja, hogy az Európai Unióba belépő menedékkérőket azonnal irányítsák abba a tagországba, ahol az állításuk szerint élnek rokonaik.

Ez szerinte a "feje tetejére" állítaná az eddigi rendszert, bevezetné azt az elvet, hogy mindenki szabadon megválaszthatja, hol kíván menedékjogi kérelmet benyújtani, ami az eddigiektől merőben eltérő "migrációs mozgásokhoz" vezetne.

Azonban ez csak az EP álláspontja, a német kormány pedig arra összpontosít, hogy a tagállami kormányokat összefogó tanács is kialakítsa saját álláspontját - emelte ki a szóvivő. (Orbán Németországban: segíteni kell a menekülteken.)

HOZZÁSZÓLÁSOK