Menekültek: szükségállapot jöhet Ausztriában

Még a Magyarországgal való egyeztetés előtt dönteni kell az Ausztriában bevezetendő szükségállapotról - jelentette ki Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter a Die Presse című osztrák lapnak adott szerdai interjújában.
MTI, 2016. augusztus 24. szerda, 11:37
Fotó: Napi.hu

A szükségállapot bevezetése esetén a migránsok belépését már az osztrák határnál visszautasítanák, és ettől csak emberi jogi okokból térnének el.

Sobotka arra az újságírói kérdésre, miszerint mi történik, ha Ausztria a határon elutasítja a menekülteket, és Magyarország nem fogadja vissza őket, úgy válaszolt: több lehetőség is van, az egyik, hogy a menedékkérők feltorlódhatnak a határon. "Felmerül a kérdés, hogy mi történik ha az emberek nem utazhatnak be az országba? A határon fognak állni? Ez izgalmas vita lesz" - mondta a miniszter.

Ezzel ellentétben a múlt héten Christian Kern osztrák kancellár azt mondta, hogy Ausztriának és Magyarországnak a szeptember elejére tervezett megbeszélésen kell megteremtenie annak előfeltételeit, hogy a migránsokat vissza lehessen küldeni Ausztriából Magyarországra.

A szociáldemokrata kancellár szerint amennyiben a két országnak sikerül megegyeznie, a szeptember 6-ai kormányülésen dönthetnek a menekültügyi szükséghelyzetre vonatkozó szövegről.

A néppárti belügyminiszter a szerdai lapinterjúban arról is beszélt, hogy a szükséghelyzet életbe lépése esetén az egész ausztriai határszakaszt védeni fogják katonák és rendőrök közreműködésével.

"A menekültek tömeges beáramlása esetén minden eszközt bevetünk a határok védelme érdekében" - szögezte le a miniszter.

Sobotka úgy vélte, amennyiben nem változik jelentősen a helyzet, Ausztria tartani fogja a hivatalosan megállapított felső határt.

Az osztrák kormány korábbi döntése szerint ugyanis 37 500 menekültkérelmet fogad be az ország idén. A belügyminisztérium adatai szerint július végéig Ausztriában nagyjából 24 ezer menekültügyi eljárás indult meg 2016-ban, az idénre meghatározott felső korlát mintegy 65 százaléka.

A miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ennek ellenére dönteni kell a szükségállapot életbe léptetéséről. "Amennyiben tömegesen indulnak meg az emberek, erre már nem marad idő" - jelentette ki.

A belügyi tárcavezető a menekültügyi törvény szigorításának tervéről is beszélt. Úgy vélte, hogy a napokban bemutatott javaslatok a problémákat vázolják fel, a megoldások kidolgozásán jelenleg jogászok dolgoznak. Sobotka többek között egyeztetést kezdeményezne arról, hogy a menekülteket kötelezzék ausztriai lakóhelyük bejelentésére, és ha nem teszik ezt, essenek el az alapellátástól. Javaslata szerint el kell gondolkodni arról, hogy a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezőket a pénzbüntetésen kívül mi módon lehet szankcionálni. A miniszter becslése alapján ezrek élhetnek Ausztriában érvényes papírok nélkül.

A miniszter bejelentette, hogy a tervek szerint októberben mutatják be a menekültügyi törvényjavaslatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.08.24 18:27

Nálunk is szükségállapot van a migránsok miatt, erről csak a migránsok nem tudnak, mert ugyanúgy jönnek mint korábban...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2016.08.24 16:31

@Fricibacsi2: Nyilvanvaloan azt sem tudod miröl fröcsögsz, mert olvasni es ertelmezni nem tudsz... Ugyanis arrol van szo, hogy a menekülteket kötelezö befogadni, de nem minden hataratlepöt! Tehat emberjogi szempontbol azokat mind be kell engedni, aki menekült, de bosnaykot, koszovoit es eszak-afrikaiakat nem! Valamint illegalais alatt nem az ertendö, akinek nincs papirja, hanem aki azert nem jelentkezik regisztraciora, mert tudja, hogy nem kap menekült statuszt....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi2, 2016.08.24 12:59

"legsötétebb harmincas évekbeli fasizmusra emlékeztet"
Ki is mondta ezt? Ja a bukott balos kancellár.

Egyébként egyetértek az osztrákokkal, csak beindult az immunrendszer
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html