Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jean-Claude Juncker EB-elnök a Welt am Sonntagban rámutatott, hogy az uniós szerződések és törvények az egész világon a legmagasabb színvonalú menekültügyi előírásokat tartalmazzák. "Ugyanakkor aggodalommal tölt el, hogy ezek a szabályok egyre kevésbé gyökereznek a szívekben", és egyes politikusok "szélsőjobbtól szélsőbalig" populista módon viselkednek, ami "csak gyűlöletet szül, nem pedig megoldásokat" - tette hozzá Juncker.

A brüsszeli bizottság vezetője vendégkommentárt is írt a menekültválságról, amely a Welt am Sonntag és testvérlapja, a Die Welt közös hírportálján (welt.de) jelent meg vasárnap (Méghozzá a magyar kerítéssel, mint képillusztrációval - szerk). Ebben Juncker kiemelte, hogy "nincsenek hatékony nemzeti megoldások", és "egyetlen tagállam sem tudja hatékonyan szabályozni a migrációt". Ezért "európai szemlélettel" kell megközelíteni és a kérdést és közösen kell cselekedni, "méghozzá azonnal".

Az EB éppen ezért már májusban részletes javaslatot tett egy közös menekültügyi politikára - idézte fel Jean-Claude Juncker a bizottsági koncepciót, amely szerint előre megállapított kvóták alapján osztanák el a tagországok között az uniós menedékjogot jogszerűen igénylő menedékkérőket. Ezzel azon országok terheit lehetne enyhíteni, amelyekbe aránytalanul sok menedékkérő érkezik.

A németek is méltányosságot sürgetnek

Az EU-ba érkező menedékkérők méltányos elosztását sürgeti a berlini vezetés is. Vasárnap az alkancellár és a külügyminiszter, Sigmar Gabriel és Frank-Walter Steinmeier tett közzé egy javaslatot a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapban.

A szociáldemokrata (SPD) politikusok szerint jelenleg "alig néhány tagállam viseli a felelősség egészét, ami éppen úgy tarthatatlan, mint az a rendszer, amely egyoldalúan azokra az országokra helyezi a terheket, amelyek véletlenül uniós külső határral rendelkeznek".

Ezért "kötelező, és objektív kritériumok alapján meghatározott befogadási kvótákat kell bevezetni valamennyi tagállam számára, a teherbíró képességüknek megfelelően". Ennek a megoldásnak az a legfőbb célja, hogy a közösség segítsen azon tagjainak, amelyekre jelenleg a legnagyobb teher nehezedik - fejtette ki az alkancellár és a külügyminiszter.

A nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős tárca vezetője, Gerd Müller szerint az EB-nek gondoskodnia kell arról, hogy minden tagország ugyanúgy lássa el a menedékkérőket, menekülteket. "Nálunk Németországban ésszerű, emberséges szabályok vonatkoznak az elhelyezésre, orvosi ellátásra, költőpénzre és sok minden másra", és "az EU-nak is tennie kell azért, hogy egységes előírások érvényesüljenek"

"Minden uniós tagországban emberhez méltó elhelyezésre van szükség, nem csak Németországban" - mondta a bajor konzervatív CSU politikusa egy hét végi lapinterjúban, megjegyezve, hogy "elviselhetetlen az EU késlekedése".

A brüsszeli bizottság szóvivője Gerd Müller szavaira reagálva szintén felidézte, hogy a testület már májusban előterjesztett egy átfogó javaslatot a kérdéskör kezeléséről. "Csak akkor lehetünk sikeresek, ha együtt dolgozunk, és nem egymás ellen" - jegyezte meg a szóvivő.

Németországban egyébként a szövetségi kormány mellett tartományi vezetők is uniós szintű megoldást és a terhek méltányos megosztását sürgetik. "Valami nincs rendben, ha Észak-Rajna-Vesztfália egyedül több menedékkérőt fogad be, mint egész Franciaország" - mondta a tartomány miniszterelnöke, Hannelore Kraft a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak.

Németországban a menedékjogi kérelmek száma tavaly 202 ezerre emelkedett az egy évvel korábbi 127 ezerről, az idén pedig a kormány előrejelzése alapján 800 ezer menedékkérő érkezhet az országba.