Menekültválság: ez lett a brüsszeli találkozó eredménye

Százezer férőhelyes befogadó-kapacitást hoznak étre Görögországban és a nyugat-balkáni útvonal mentén az év végéig, emberségesebb feltételeket teremtve a menekültek számára – többek között erről állapodtak meg az érintett országok vezetőinek részvételével vasárnap este Brüsszelben tartott válságtanácskozáson a Bruxinfo szerint.
Napi.hu, 2015. október 26. hétfő, 09:22
Fotó: MTI/EPA

Százezer férőhelyre növelik év végéig Görögországban és a nyugat-balkáni útvonal mentén a menekültek biztonságos elhelyezését biztosító kapacitásaikat, kapcsolattartókon keresztül megosztják egymással a rendelkezésekre álló információkat, és tartózkodni fognak attól, hogy a szomszédok hozzájárulása nélkül azok nyakába zúdítsák a menekültek tömegeit - többek között erről állapodtak meg vasárnapi brüsszeli válságtanácskozásukon a nyugat-balkáni útvonal mentén fekvő országok, továbbá Ausztria és Németország vezetői a Bruxinfo szerint.

Orbán Viktor miniszterelnök a találkozóra érkezve közölte, hogy Magyarország már nem része a nyugat-balkáni menekültútvonalnak, ezért megfigyelőként vesz részt a tanácskozáson. Orbán később ehhez tartva magát a vitához sem szólt hozzá, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke neki akarta adni a szót.

Angela Merkel német kancellár a vezetők találkozóját követő sajtótájékoztatón figyelemreméltó előrelépésnek nevezte azt, hogy Athén elfogadta az első regisztrációs pontok (úgynevezett hotspotok) létesítését, és azt, hogy év végéig 30 ezerre növeljék az országban a menekülteket befogadó férőhelyek számát. A szövegtervezetben még 50 ezer férőhely szerepelt. Végül úgy érik majd el ezt a számot, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) fog további 20 ezer férőhelyet létrehozni alapvetően pénzügyi intézmények által nyújtott kölcsönökből - írja a Bruxinfo.

Humanitárius katasztrófa fenyeget

Az Angela Merkel kezdeményezésére összehívott találkozón arról is megállapodás született, hogy a nyugat-balkáni útvonal mentén fekvő országokban további 50 ezer férőhelyet hoznak létre, az UNHCR támogatásával, így biztosítva azt, hogy a menekültek a mostoha téli időjárási viszonyok között emberhez méltó elhelyezésben részesüljenek. Miként arra több résztvevő is rámutatott, a nyugat-balkáni útvonalon tényleges humanitárius katasztrófa veszélye fenyeget.

A rögtönzött összejövetelen elfogadott rövid-és középtávú intézkedések célja a kaotikus nyugat-balkáni menekülthelyzet rendezett mederbe terelése volt a térség országai között a beszélőviszony és az együttműködés helyreállításával. Ahogy arra a csúcs előtt a szlovén miniszterelnök is rámutatott, Horvátország az elmúlt napokban egyáltalán nem kommunikált a szomszédos országgal, ahová valósággal áthajtották a menekülteket, néhány nap leforgása alatt körülbelül 60 ezer főt.

Mostantól elvárás a regisztráció

A térség országaival szemben mostantól elvárás, hogy regisztrálják a hozzájuk érkező menekülteket, és a jövőben tartózkodjanak attól, hogy anélkül zsuppolják a migránsokat egy szomszédos ország határára, hogy előzőleg tájékoztatták volna erről. "Ez az útvonalon fekvő valamennyi országra érvényes" - áll a vezetők közleményében, ami jelentős mértékben lerövidült a korábbi szövegtervezetekhez képest.

A megállapodás része, hogy az országok vezetői 24 órán belül közvetlenül alájuk rendelt kapcsolattartókat neveznek ki az információcserére és a szomszédos országokkal való együttműködésre.

Az intézkedések mögött meghúzódó szándék a menekültek hullámának lassítása lesz, megkímélve ezzel egyes országokat, jelen esetben Szlovéniát a menekültek egyszerre történő tömeges beáramlásától. Megfigyelők szerint mindez azt is feltételezi, hogy Németország alapvetően továbbra is nyitva marad a nemzetközi védelemre rászorulók előtt - írja a Bruxinfo.

A vezetők 400 rendőrtiszt Szlovéniába küldéséről is döntöttek, amire egy héten belül kell sort keríteni. A most elfogadott intézkedések végrehajtását folyamatosan, hetente ellenőrzik majd, ebben az Európai Bizottság játszik majd koordináló szerepet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

CABI333, 2015.10.26 15:41

Migráns tisztelet a kivételnek viszi a pénzt. Ezek nem fognak napi 12 órát dolgozni! csak a zsé kell nekik! Mondja már meg valaki Merkel asszonynak.. vagy tanácsadók se látják?:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2015.10.26 15:37

Ha megtermékenyíteni kell, szóljanak a hazaiaknak, egy férfi száz nőt is megtermékenyíthet, egy nő tízet is szülhet, ha csak ez a probléma.
Hülyeségre viszont nincs gyógyszer, itt élettér probléma van, fordítva, visszanyal a fagylalt.
Senki, még a legerősebb eu-s állam se vindikálhatja a jogot, hogy bármilyen direkt lakosságimportot hajtson végre a többiek vétójogát megkerülve semmilyen álhumanista, álkeresztény szósszal leöntve, pláne másokon keresztül és nem egyeztetve semmilyen szinten, pláne ilyen eu-s kulturát tagadó tömegeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2015.10.26 14:05

Nem véletlen, hogy eredménytelen volt az újabb "megbeszélés"!

A németek által sem titkolt ejrópai német dominancia mellett a német kormány határozatlan, elégtelen, ambivalens hozzáállása a migránskérdéshez eldöntötte a "csúcstalálkozó" kimenetelét.

A németek muttija - hosszas és alapos tapasztalatgyűjtés során - rájött, hogy országának férfiereje megfogyatkozott és új, életerős, tettrekész férfiak importálásától várta/ja a megváltást. Ám közben arra is rájött, hogy a vágyai elszaladtak vele, s "törékeny" teste már nem bír a jelentkezők tömegével.
A vágy és a realitás viaskodik benne, még nincs eldöntve, hogy melyik kerekedik felül, ezért lett eredménytelen az újabb egyeztetés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CABI333, 2015.10.26 13:54

Ha valamelyik országnak szüksége van a migránsra akkor ne más ország kárára tegye! Vigye repülőn!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.10.26 13:14

Már nem ülésezni kéne,régen cselekedni.Naponta több mint 10E migráns jön,és már úton vannak Afganisztánból,Pakisztánból is.No,meg ha Afrika megmozdul....Ha Németországnak még szüksége van több emberre hozza be hajóval,zárt vonattal,repülővel,de legyen már vége ennek a horda vonulásnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html