Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Akik átmennek Röszkére, azok mind Horgoson keresztül mennek. Két kilométeres utat tesznek meg és mindent szétdobálnak, gyümölcsöseket, szőlőültetvényeket tönkreteszik, mindenen keresztülmásznak. Folyamatosan emelkedik a menekültek száma, tíz hónapja" - hangsúlyozta Bacskulin István. "A keddi szigorítás miatt sokkal többen vannak, mindennap ezerrel többen vannak. Ha igaz, hogy Macedóniából most huszonháromezren jöttek át a hétvégén, az mind itt lesz estére, reggelre. Rögtön mennek tovább, ha nagyon fáradtak, éjszákára megállnak" - jelezte a vajdasági Horgos polgármestere.

Bacskulin István hozzátette: "sokkal több már a menekült, mint a lakosság, még többen lesznek és be fognak szorulni, attól félek, hogy a hétvégén tizenötezer reked Horgos határsávjában, ne gondoljuk, hogy mennek Horvátország felé. Hogy mennek át a 400 méteres Dunán?"

Éjfélig akár húszezer migráns is érkezhet a szerb-magyar határ mellett fekvő Horgosra - értesült a szabadkai Pannon RTV. Beszámolójuk szerint már délelőtt is legalább tucatnyi, menekültekkel teli autóbusz érkezett a településre, és folyamatosan érkeznek a járművek Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról. A legtöbben értesültek arról, hogy Magyarország keddtől szigorít a határvédelmen, ezért igyekeznek minél hamarabb átjutni. Arról viszont sokan nem tudnak, hogy Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést, és így már a célországba is nehezebben tudnak bejutni - közölte a Pannon RTV.

A határ mentén osztrák aktivisták segítik a migránsokat, például Röszke irányába mutató nyilakat festettek az úttestre, hogy útbaigazítsák őket. Emellett vízzel és élelemmel is ellátják a főleg a Közel-Keletről érkező embereket.

Az utóbbi napokban rekordszámú migráns érkezett a szintén a határ mellett fekvő Magyarkanizsára is, ám a legtöbben nem mentek be a legfeljebb ezer fő befogadására alkalmas pihenőhelyre, mert mielőbb szerettek volna átjutni a határon. A Pannon RTV beszámolója szerint hétfő délelőtt csupán 20-30 migráns tartózkodott a pihenőhelyen.

A szerb-macedón határra is kevesen érkeztek, hétfőre virradóra mindössze ezren. A szerb szociálisügyi miniszter viszont körülbelül 3500 főre számít a nap folyamán. Csikós László szociálisügyi államtitkár az MTI tudósítójának hétfőn Belgrádban azt mondta: Szerbia szinte kiürült, alig néhány ezer migráns van az országban. Információi szerint több mint húszezer migráns van jelenleg Görögországban, átjutásukat egyelőre lassítják a hatóságok, de bizonyára hamarosan ők is megérkeznek. A politikus arra számít, hogy a magyar határellenőrzés szigorítása után megváltozik a migránsok útvonala, és vagy teljesen új utakat választanak, vagy esetleg újra "feléled" az Olaszországba vezető veszélyes tengeri útvonal.


Mit jelent Schengen?

Az európai menekültválság miatt egyre több ország állítja vissza ideiglenesen a határellenőrzést. A schengeni egyezmény erre elvileg csak egy hónapot lehetőséget ad.

A schengeni egyezményt harminc éve, 1985. június 14-én írta alá az Európai Közösségek öt tagállama. A határok nélküli belső közlekedést biztosító schengeni övezet ma már 26 országra terjed ki.

Az Európai Unió négy alapvető szabadsága egyikének a személyek szabad mozgása számít. Az erre vonatkozó legfontosabb szerződést az alig ötszáz lelket számláló luxemburgi Schengen városkában, a Mosel folyón horgonyzó Princesse Marie-Astrid hajó fedélzetén írták alá Németország, Franciaország, valamint a három Benelux-állam - Belgium, Hollandia és Luxemburg - képviselői.

A "schengeni országok" lakói az övezeten belül útlevél nélkül, személyi dokumentumokkal mozoghatnak, míg a külső államok polgárai legtöbb esetben vízummal, néhány környező országból ingyenes vízummal utazhatnak be oda. Biztonsági okokból számítógépes információs hálózat is működik, amely a tagországok rendőrségei, nyomozó szervei és vámhatóságai között teremt összeköttetést. A teljes jogú taggá válás csak az egyezmény által előírt technikai feltételeknek való megfelelés után lehetséges.

Az EU-tagok közül Ciprus, Románia és Bulgária nem tagja az övezetnek, míg Horvátország idén tavasszal jelentette be, hogy benyújtja kérelmét csatlakozási szándékáról.

A schengeni szerződés lehetőséget ad arra, hogy ha egy tagállam fenyegetve érzi belső biztonságát, közrendjét (terrorveszély, nagyszabású diplomáciai vagy sportrendezvény esetén), egy hónapra visszaállíthassa a határellenőrzést. Az elmúlt évtizedben erre többször is sor került: egyebek közt Franciaország 2005-ben a londoni merényletet követően, Németország a 2006-os labdarúgó-világbajnokság, Ausztria a közös osztrák-svájci rendezésű 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt élt ezzel a lehetőséggel.
A 2011-es "arab tavasz" után, az észak-afrikai térségből megindult menekülthullám, az EU-ba történő (elsősorban illegális) bevándorlás és a menekültek nagyszámú beáramlása miatt több alkalommal is felmerült a schengeni övezet működésének reformja.

Két évvel ezelőtt az uniós belügyminiszterek hivatalosan is jóváhagyták a közös európai menekültügyi rendszer jogszabálycsomagját, s elfogadták a schengeni övezet igazgatási rendjének új előírásait, egyebek között a belső határellenőrzés ideiglenes visszaállításának szabályait.

Tavaly ősszel a menekültek tovább növekvő számát figyelembe vevő új eljárási szabályokat és célkitűzéseket fogadtak el, amelyek szerint szorosabbra vonnák a schengeni övezet külső határainak őrizetét is.