Menekültválság: nagy pofonba szaladhat Fico pártja

Robert Fico szlovák kormányfő pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) tagságának felfüggesztését kérte szerdán az Európai Szocialisták Pártjától (PES) Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője.
MTI, 2015. szeptember 23. szerda, 17:33
Fotó: Reuters

A demokrata párti olasz politikus szerint az egész progresszív pártcsaládra szégyent hoztak Robert Fico kijelentései, miszerint Szlovákia a szlovákok és nem a kisebbségek számára jött létre, nem fogja megtűrni muszlimok tömeges bevándorlását, akik aztán mecseteket építenének, vagy az, amely a muszlimok szabadságának korlátozására vonatkozott.

Pittella szerint szemben áll a párt értékeivel és politikai meggyőződésével, hogy a szlovák miniszterelnök "kitartóan nem hajlandó felelősséget és szolidaritást vállalni" a migrációs válságban.

"Nem elég, ha az ember progresszívnek mondja magát, tettekben és szavakban is meg kell mutatni" - indokolta az olasz frakcióvezető, miért kéri Szergej Sztanisev PES-elnököt a Smer felfüggesztésére irányuló eljárás megindítására. Pittella ezzel párhuzamosan azt is kéri, hogy a párt hívja meg Robert Ficót, hogy tisztázza nézeteit.

A legnagyobb problémát a migránsok jelentik
Szlovákiában jelenleg a migránsokat tartja a legjelentősebb társadalmi problémának a lakosság legnagyobb hányada - derült ki egy friss felmérésből, amelynek eredményeit a Sita szlovák hírügynökség ismertette szerdán. A Pozsonyban működő Európai Elemző Központ (EAC) megbízása alapján szeptember második felében készült közvélemény-kutatás résztvevőinek - több mint ezer embernek - azt a kérdést tették fel, hogy "Ön személy szerint mely társadalmi problémát tartja a legjelentősebbnek?" Válaszában a résztvevők legnagyobb hányada, 34,3 százalék, a migránsokat jelölte meg.
Ez kiemelkedően magas aránynak számít, tekintve, hogy a hasonló felmérésekben a megkérdezettek legtöbbje korábban rendszerint a munkanélküliséget jelölte meg legnagyobb problémaként, most azonban csupán 17,5 százalékuk (a második legnagyobb hányad) tette ezt az első helyre. A felmérés szerint a szlovák lakosság kevesebb mint egyhatoda, 16 százaléka tartja a legnagyobb társadalmi problémának a korrupciót.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

langede, 2015.09.24 11:31

Támogatni kell Szlovákiát ebben. Most össze kell tartatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.09.23 18:07

No problemo, ilyen szöveggel az Európai Néppárt várja a soraiba!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html