Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Svédországban pénteken a kormánykoalíció és az ellenzék jelentős része a menedékkérők befogadására vonatkozó szabályok szigorításáról állapodott meg.

Az Európába érkező menekültáradat hatására hozott szigorítások részeként a továbbiakban határozott időre szóló tartózkodási engedélyt állítanak ki a menedékkérőknek, bár egyesek, köztük a gyermekes családok kivételt képeznek ez alól.

Ezen túl a svéd hatóságok az eddigieknél rövidebb átfutási idővel fogják elbírálni a menedékkérelmeket, illetve hamarabb fogják kitoloncolni azokat, akiknek a kérelmét elutasították. A hivatali folyamatokat azért gyorsítják fel, hogy megfelelő mennyiségű szállást tudjanak biztosítani az újonnan érkezőknek.

Arról ugyanakkor nem született egyezség a kormányzó szociáldemokraták és zöldek, illetve a jobbközép ellenzék között, hogy ideiglenesen visszaállítsák a határellenőrzést Svédországban, bár ez is felmerült.

A megállapodást a bevándorlásellenes a svéd jobboldal és a kormány baloldali ellenzéke nem támogatta. Előrejelzések szerint Svédországba idén 190 ezer menedékkérő érkezhet, jövőre pedig 170 ezer emberre számítanak. A menekültek nagy száma miatt az év végére 45 ezerrel több menedékkérő tartózkodhat az országban, mint amennyit el tudnak szállásolni a svéd hatóságok.

A németeknél már vasárnaptól szigorítás

Németországban már most vasárnaptól szigorodnak a menekültügyi szabályok, így már a jövő héttől megkezdődhet a menekültstátuszt meg nem kapók kitoloncolása - írja a 444.hu a Frankfurter Allgemeine Zeitungra hivatkozva.

A szövetségi kormány és a tartományok vezetői már dolgoznak a hazatelepítési listák összeállításán. A héten jelentek meg hírek arról, hogy a kitoloncolásnál a Bundeswehr Transall teherszállítóit is bevetnék.

A német törvényhozás két háza a múlt héten fogadta el azt a törvénycsomagot, amely többek között egyszerűbbé tette a kitoloncolási eljárást, azoknál, akiknek elutasítják a kérelmét. Így az eddigi 6 helyett a menedékkérők csak 3 hónapig maradhatnak az átmeneti szállásokon, és csak természetbeni juttatásokra lesznek jogosultak.

Azoknak viszont, akik megkapják a jogot a maradásra javítani fogják az integrációjukat. Ők a jövő évtől a szövetségi kormány által finanszírozott nyelvi képzéseken, valamint jogi, kulturális és történelmi alapozókon vehetnek részt.