Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A balkáni menekülttáborokban dolgozó ápolók és orvosok beszámolója szerint folyamatosan nő a betegek száma a térségbe érkező bevándorlók között. Az átlaghőmérséklet mínusz 11 Celsius-fokra esett az elmúlt időszakban - derül ki a BBC helyszíni riportjából.

Az egészségügyi segélyszervezetek, köztük az Orvosok Határok Nélkül csoport tagjainak tapasztalatai szerint az emberek, köztük sok gyerek, légzőszervi megbetegedésekben, például bronchitisben és influenzában szenved. Különösen aggasztó, hogy sokan visszautasítják a segítséget vagy egyáltalán nem fordulnak orvoshoz.

Naponta százan

A menekültek a Macedónián, Szerbián és Horvátországon át vezető úton lévő főbb ellátópontokon egészségügyi segítséget, meleg ruhát és élelmet kaphatnak. Az International Medical Corps (IMC) szervezet egy alkalmi kórházat is felállított a Szerbia északnyugati határán lévő Sid városában.

December utolsó hetében, amikor kicsit enyhébb volt a hideg, 50-60 embert láttak el itt - mondta a BBC-nek Sanja Djurica, az IMC helyi csoportjának vezetője. Ahogy január elején esett a hőmérséklet, 100-ra ugrott a páciensek száma. Szinte mindegyikük légúti betegségben szenved a hideg miatt.

El kellett jönni!

A BBC tudósítója találkozott egy négygyermekes családdal. Három hete indultak Szíriából, azóta folyamatosan úton voltak vízben-hóban. A hétéves Mohammad lázas volt, valamilyen fertőzés támadta meg a tüdejét. Nagybátyja szerint halálútra vállalkoztak - a felnőttek kibírják a megpróbáltatásokat, de a gyerekek helyzete aggasztó. A gyermek anyja szerint nem akartak elindulni, csak arra vágytak, hogy véget érjen a szíriai háború.

Mindenáron továbbmennek

A család, akárcsak a többi menekült, mindenáron el akar jutni Németországba. Az egészségügyi segítők szerint sokan visszautasítják a kórházi ellátást, mert attól tartanak, hogy a nyugati országok hirtelen lezárják a határaikat, s ezért a Balkánon rekednek.

Az IMC alkalmi kórházában pszichológusok is dolgoznak. A bevándorlók ugyan csak órákat töltenek a városban, ám ez is elég lehet egy lelki gyorssegélyre. A szakorvosok meghallgatják azokat, akik erre igényt tartanak és megosztják velük az érzelmi traumák feldolgozására kitalált technikákat. Hálásak azért is, hogy valaki egyáltalán meghallgatja őket - mondja Sanja Djurica, a szervezet vezetője.