A közeledő novemberi időközi választások előtt Boehner azt is megemlítette, hogy az állami gazdaságélénkítő csomag sikertelen volt a munkahelyek megőrzésében, és egy új friss kezdet szükségességét festette le.

A novemberi választások során újraválasztják a kongresszus alsóházát és a szenátus harmadát, emellett 37 államban a kormányzó személyéről is döntenek.

Nem meglepő, hogy az elnököt egyre több támadás éri a választások közeledtével, amit a gazdaságból érkező vártnál rosszabb adatok is tüzelnek, és amiből a közel 1000 milliárdos gazdaságélénkítés kudarcát vezetik le az ellenzéki politikusok.

A novemberi választásokon a republikánusok szeretnék visszaszerezni a többséget a kongresszus mind a két házában, amire a továbbra is gyengélkedő gazdaság miatt meg is van az esélyük.

A megkopott népszerűségű elnök helyett a munkásosztályból származó alelnök, Joe Biden került az adminisztráció gazdaságpolitikájának védelmező szerepébe, aki a gazdaságélénkítés eredményeiről beszél nyilvános fellépésein - írja a Bloomberg.

Az alelnök szerint az élénkítésnek köszönhetően a gazdaság felépülőben van, bár ennek mértéke egyenlőtlen és lassabb a vártnál.

A demokraták előtt álló szoros versenyekben az alelnök bevetése több pozitívumot hozhat, mint a már-már "elhasználódott" elnök segítsége.