BUX

Menesztette kormányát Mubarak - de ez sem elég

A kijárási tilalom ellenére Kairóban és Egyiptom több más városában szombat kora reggel is több ezren tüntettek a Mubarak-rendszer ellen. Az elnöknek kora hajnalban elhangzott, a kormányellenes megmozdulások hét eleji kirobbanása óta első televíziós beszédével a jelek szerint nem sikerült lecsillapítani a kedélyeket.

NAPI, 2011. január 29. szombat, 11:27

A 82 éves Hoszni Mubarak - aki három évtizede áll az ország élén - beszédében óvatos reformokat ígért, és bejelentette a kormány menesztését. Az államfő azt ígérte, hogy várhatóan még a nap folyamán új kabinetet nevez ki. Az elnök tudomást sem vett a lemondását sürgető követelésekről, ugyanakkor védelmébe vette a biztonsági erőket.

Azt hangoztatta, hogy azok a tüntetők ellen fellépve a káosz megakadályozása érdekében cselekedtek. Az elmúlt napok összecsapásaiban szombat reggeli adatok szerint mintegy 25 személy vesztette életét, és jóval meghaladta az 1000-et a sebesültek száma.

A többi között a párbeszéd fontosságát hangoztató elnöki beszéd ellenére a tüntetők továbbra is követelték Hoszni Mubarak lemondását. "Mubaraknak el kell hagynia az országot" - skandálták a tiltakozók Kairó központi terén, a Tahrír téren. Ugyancsak az al- Dzsazíra jelentette, hogy a tüntetők mellett az ellenzéki iszlamista Muzulmán Testvériség elnevezésű párt is követelte Mubarak lemondását. A szervezet egyik vezetője a hadsereg beavatkozását sürgette arra az esetre, ha Mubarak nem távozik a hatalomból.

Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió azt jelentette, hogy a kora reggeli órákban voltak újabb összetűzések, és különösen a rendőrökkel nem voltak összecsapások, ők ugyanis elhagyták az utcákat. A televízió riportere szerint a rendőröket mindenütt katonák váltották fel, őket viszont a tüntetők részben viharosan üdvözölték.

Több ezer kormányellenes tüntető tért vissza szombat reggel Kairó központjába, a Tahrír térre Hoszni Mubarak távozását követelve, néhány órával azután, hogy az egyiptomi elnök elrendelte a kormány lemondását, és demokratikus reformokat ígért, de elutasította saját lemondását. A Tahrír tértől nem messze a hadsereg lezárta a parlamenthez és a kormányépületekhez vezető utat. A Nílus partján még mindig füst gomolyog a kormányzó párt székházának épületéből, amelyet a tüntetők a pénteki zavargások során felgyújtottak.

Az al-Dzsazíra azt jelentette, hogy tudósítója több mint 20 holttestet látott Alexandria kikötővárosban, ahol pénteken ugyancsak tömegtüntetések voltak, és a demonstrálók összecsaptak a biztonsági erőkkel. További részletekre a televízió nem tért ki. Kairóban szombat reggelre részlegesen helyreállt a mobiltelefon-szolgáltatás, amelyet a hatóságok a példátlan méretű pénteki tüntetések nyomán függeszttettek fel. Szöveges üzeneteket (SMS) azonban továbbra sem lehet küldeni, mint ahogy az internetszolgáltatás sem állt helyre.

Közben az éjszakai események fényében tovább folytatódtak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy miként alakul az ország jövője. Egybehangzó értékelések szerint ebben kulcsszerepe lehet a hadseregnek, és sok függ attól, hogy Mubarak számíthat-e a hadsereg lojalitására. Tunéziában ennek elmaradása a korábbi elnök bukását eredményezte, Egyiptomban egyelőre még nem tudni, hogy a katonaság kinek a pártján áll.