Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy romániai felmérés szerint a tisztes megélhetés havi 6762 lejből - jegybanki középárfolyamon több mint 470 ezer forintból - jön ki egy négytagú családnál, amelyben az egyik gyerek 10-12, a másik 12-14 éves - idézi a kutatást a Maszol.ro, kolozsvári magyar nyelvű hírportál.

A Syndex, az Életminőséget Kutató Központ és Friedrich Ebert Alapítvány közös felmérése szerint a "tisztes megélhetés" azt jelenti, hogy a család kiegyensúlyozottan táplálkozik. Emellett rendszeresen tudnak új ruhákat venni, a jó minőségű bútorokkal és háztartási gépekkel felszerelt lakásuk bizonyos fokú intimitást biztosít, képes fizetni a számlákat, rendelkeznek egészségbiztosítással, rendszeresen járnak színházba, moziba és évente egyszer együtt nyaralnak, valamint spórolni is tudnak nagy értékű dolgokra vagy nem várt kiadásokra.

A kutatás szerint az egy gyermeket nevelő családoknak 5551 lejre (386 ezer forint), egy felnőttnek 2552 lejre (177 ezer forintra) van szüksége. Ehhez képest a nettó minimálbér Romániában jelenleg 1162 lej (több mint 80 ezer forint).