Mennyire hazudnak a hírek? - Nem várt eredmény érkezett

A San Francisco-i Fed szakértőinek vizsgálata alapján a gazdasági sajtóban megjelent cikkek szövegelemzése sokkal jobban előrejelzi a gazdaság várható teljesítményét, mint a népszerű bizalmi indexek, vagy más mutatók. Érdemes lehet újságot olvasni.
Lovas-Romváry András, 2017. április 15. szombat, 09:01
Fotó: Napi.hu

A jelek szerint mégiscsak érdemes lehet a gazdasági sajtót bújnia annak, aki arra kíváncsi, mi fog történni a gazdaságban. Erre a következtetésre jutottak a San Francisco-i Fed kutató most megjelent tanulmányukban - hívta fel a figyelmet a Bloomberg.

A Fed kutatói 1998 és 2015 közötti időszakból 16 vezető amerikai lap gazdasági témájú cikkeit vetették alá speciális szövegelemzésnek. Az ebből az elemzésből kapott adatokból számolt speciális hangulati index az adott időszakban szerintük nagyobb hatékonysággal jelezte előre az amerikai gazdaság főbb mutatóinak jövőbeni alakulását, mint a népszerű fogyasztói bizalmi indexek.

A tanulmány Fed által közzétett ismertetője szerint a megállapítás azért is érdekes, mivel a gazdasági témájú cikkek általában egy-egy speciális szektor történéseire fókuszálnak, míg a hangulati indexek a szereplők sokkal szélesebb körű tapasztalatait és várakozásait fedik le. Ez utóbbiakat nem csak az újságokban olvasott cikkek, hanem az élet teljesen más területén tapasztalt ingerek is befolyásolják.

Íme, a módszer

Az elemzés során bizonyos szavakat, szókapcsolatok és kifejezések előfordulása gyakoriságát mérték meg bizonyos cikkekben, amelyeknek előre meghatározott kritériumoknak kellett megfelelniük. Legalább 200 szavas cikkeket vizsgáltak, amelyeknek témája az Egyesült Államok és a gazdaság voltak a szövegelemzés szerint. A vizsgálatban összesen 231 ezer cikket elemeztek. A cikkeknek ezen kívül tartalmazniuk kellett a "mondja, mondta, kijelentette, írta" szavak valamelyikét, feltételezték ugyanis, hogy az ilyen cikkek sokkal inkább tükrözik a benne megszólaló hangulatát.

A kutatás eredményei a Fed szerint megerősítik azokat az elméleteket, amelyek szerint a gazdasági szereplők hangulata fontos hatással van a főbb makrogazdasági mutatók jövőbeni alakulására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.04.15 13:33

.....nem mellesleg egy gyönyörű dal is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.04.15 13:32

Marlene Dietrich Sag mir, wo die Blumen sind, angolul Where Have All The Flowers Gone song mindenre választ ad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2017.04.15 09:23

Mindig is manipulálták az embereket, és ez így is marad.
Azért kell minél több fórumon visszajelzést adni, hogy tudjuk, hazudtok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html