Az Európai Bizottság 3,3 milliárd eurós hitelkeret megállapodást kötött Bulgáriával a spekulatív támadás alá vett bolgár bankrendszer megsegítése céljából.

A bizottság úgy látja, hogy az állami segítség, amelyet a hitelkeret felhasználásával nyújthatnak, képes lesz megoldani a bankrendszer likviditási problémáit - olvasható az Európai Bizottság közleményében. Ebben azt is megjegyzik, hogy a bolgár bankok európai társaikhoz képest tőkeerősek és likvidek, és hogy a mostani lépés tovább erősíti a pénzügyi rendszer biztonságosságát.

A Corpbank (Corporate Commercial Bank ) bajba kerülésének hírére két héttel ezelőtt megrohanták a betétesek a bankot, az ügy a többi bolgár banknál is zavarokat idézett elő. Mindezt tetézte a helyi jegybank szerint, hogy rosszindulatú pletykák terjesztésével súlyosbították a válságot ismeretlenek. A belügyminiszter, Cvetlin Jovcsev közlése szerint Bulgária nyomozást indított annak felderítésére, hogy valóban összehangolt támadást indítottak-e az ország bankrendszere ellen. A feltételezett támadásban az interneten és mobiltelefonokon keresztül terjesztenek pletykákat a bajba került bankról.

A First Investment Bank, vagyis a harmadik legnagyobb bolgár bank részvényeinek árfolyama 20 százalékot esett múlt pénteken, a Central Cooperative Bank pedig 7 százalékot zuhant. Az ügyebn az OTP Bank bolgár leánya, a második legnagyobb bolgár bank (DSK) is érintett.