BUX
38643

Mentőövet dobna az USA az eurózónának?

Amerikában kormányhivatalnok arról vitáztak a sajtón keresztül, hogy az USA esetleg forrást pumpálhatna az eurózóna stablitási alapjába.

NAPI, 2010. december 1. szerda, 23:18

Az Egyesült Államok a Nemzetközi Valutalapon (IMF) keresztül további forrásokat biztosíthatna az Európai Stabilitási Alapnak - mondta tegnap késő délután egy neve elhallgatását kérő kormányhivatalnok a Reutersnek. Kormányzati illetékesek viszont más hírportáloknak nyilatkozva cáfolták a Reuters riportjában elhangzottakat, hangsúlyozva, hogy egyelőre nincs szó az esetleges segítségnyújtásról.

A Reuters forrása szerint az amerikai kormány egyre jobban aggódik amiatt, hogy az eurózónában zajló események kapcsán romlik a gazdasági növekedés kilátása. Az EU és az IMF már megegyezett a görög és az ír mentőcsomagról, melyek összesen 195 milliárdot visznek el a 750 milliárd eurós alapból, de nagy a nyomás Portugálián, Belgiumon és Spanyolországon, valamint Olaszországon is.

Késő délután, az amerikai jelzéssel csaknem egy időben az Európai Bizottság elnöke azt nyilatkozta, hogy az Európai Központi Bank bármit megtesz az eurózóna stabilitásáért. A Reuters cikk megjelenése után az amerikai tőzsdeindexek meredek emelkedésbe kezdtek, de a pozitív hangulatot erősítette a vártnál jobb amerikai foglalkoztatási és kínai termelői adat, és segített az is, hogy a Goldman Sachs javított a gazdaság kilátásain.