A csernobili atomkatasztrófa 30 éve élhetetlenné tette az erőmű egy jelentős kiterjedésű, lényegében Luxemburghoz hasonló nagyságú területét, most pedig az ukrán kormány befektetőket keres a terület újjáélesztéséhez - írja a Bloombergre hivatkozva a Portfolio.hu. Ehhez a tervek szerint a napenergiát vennék igénybe, a területen ugyanis kevés dolog van, amiből hasznot lehet húzni, a régóta fennálló radioaktív sugárzás miatt a mezőgazdaság és erdészet túlságosan veszélyes.

Az ukrán környezetvédelmi miniszter, Osztap Szemerak egy Londonban adott interjúban elmondta, a csernobili területek kedvező potenciállal bírnak a megújuló energiatermeléshez. Vannak kiépített magasfeszültségű távvezetékek, a terület nagyon olcsó és bőven van képzett erőművi munkaerő.

Ukrajnában meglehetősen kedvezőek a környezeti feltételek a szolárenergia termeléshez, jobbak, mint Németországban, ahol eddig 39 GW kapacitást telepítettek már. Az ukránok 1,1 milliárd dollár beruházással akarnak 1 GW induló szolár kapacitást telepíteni a területen.

Több külföldi befektető is érdeklődött már, köztük két amerikai és négy kanadai cég. Az év végére a napenergia kapacitásokat már 4 GW-ra növelnék a csernobili területen.

A beruházásnál potenciális finanszírozóként az EBRD is megjelenhet, a tárgyalások azonban itt még a korai szakaszban vannak - olvasható a portálon.