Méregdrága volt a görög olimpia

A legutolsó eredmények szerint Görögország olimpiai költségei összesen kilencmilliárd euróra rúgtak, azaz az eredetileg tervezett összeg kétszeresére. Az összeg az éves magyar GDP 10 százalékára rúg.
Kummer Krisztián, 2004. november 15. hétfő, 14:35
Fotó:

A Görögország pénzügyminisztere, Jorgosz Alogoszkufisz beismerte, hogy a sokszoros átszámolások után kialakult olimpia számla elérte a kilencmilliárd eurót, mely csaknem kétszerese az eredetileg tervezett 4,6 milliárd eurós összegnek. Alogoszkufisz ugyanakkor hozzátette: a kilencmilliárd euróban számos olyan beruházás is benne volt, mely a görög főváros infrastrukturális fejlesztéséhez hozzátartozik, így az új repülőtér, illetve a hozzá tartozó gyorsvillamos, mely Athén központjába vezet. A nagyarányú beruházások azonban nem hozták meg a várva várt fellendülést a turizmusban: idén mintegy 10 százalékkal kevesebb külföldi látogatta meg az országot, mint egy évvel korábban, elsősorban a biztonsági, illetve a magas áraktól való félelem miatt.

Bár az eurózóna tagországaiban a költségvetés GDP-arányos hiánya papíron nem haladhatja meg a 3,0 százalékot, a görög kormány az idei évre 5,3 százalékos deficitet jósol. A kilencmilliárd euró hétfői árfolyamon számolva mintegy 2 205 milliárd forintot jelent, ami a teljes magyar éves GDP tíz százalékát teszi ki: az összegből 1 100-1 400 kilométer autópályát lehetne építeni Magyarországon.

HOZZÁSZÓLÁSOK