BUX
38240

Méregkapszulát kapnak a francia cégtulajdonosok

A francia parlament harmadik olvasatban is elfogadta a "poison pill" (méregkapszula)törvényt, amely a tőzsdén jegyzett cégek számára bizonyos szintű védelmet biztosít az ellenséges vételi ajánlatokkal szemben.

Napi Gazdaság Online, 2006. március 23. csütörtök, 12:14

A törvény értelmében a cégek - egy ellenséges ajánlat esetén - részvényeseiknek diszkont áron további részvények vásárlását tehetik lehetővé, a részvények számának emelkedésével pedig egy esetleges akvizíció költségei is megugranak.
Az utóbbi néhány hónapban több olyan ügy is korbácsolta a kedélyeket, amelyben a francia gazdaság egy-egy gyöngyszeme "került veszélybe". Tavaly hetekig tartotta magát az a pletyka, mely szerint az egyesült államokbeli PepsiCo a Danone-ra feni a fogát (a hírek alaptalannak bizonyultak, a Danone-részvények mindenesetre szárnyaltak). Az olasz Enelnek a Suezre tett ajánlatából a Suez és a Gaz de France összeolvadásával, úgy tűnik, sikerült kifogni a szelet, a "Suez-válság" azonban még újabb fordulatot is vehet.
A törvényt a kormányzó jobbközép pártok támogatták, a szocialisták és a kommunisták ellene szavaztak. A kormány tisztviselői a protekcionizmus vádját azzal utasítják vissza, hogy a technika Európa számos országában elfogadott, ráadásul az öreg kontinens is az USA-ból exportálta.