Bár a békés akcióik lejáratását célzó provokációnak minősítették, a megfigyelők egyértelműen a szélsőséges krími tatárokat tartják a felelősnek azért, hogy ma ismeretlen tettesek a khersoni régióban, az ukrán-krími határ mellett felrobbantottak két, a nagyfeszültségű áramot szállító tornyot. Ezzel a félsziget áramellátását már csak három vezetékből biztosítja.

Az ukrán hatóságok nyomozást indítottak az ügyben, de az elemzők egyértelműen a krími tatárokat vádolják.

Az oroszellenes nemzetiségiek már hetek óta blokáddal gátolják a Krímbe irányuló élelmiszer-szállítmányokat és októberre hirdették meg az áramellátás akadályozását is - emlékeztetett a TASZSZ arra is, hogy október első hetében már sor került egy hasonló robbantásos merényletre. A blokádhirdetők korábbi akcióit támogatásáról biztosította a szélsőjobboldali ukrán Jobb Szektor.

Szergej Jegorov krími energiaügyi miniszter ugyanakkor bejelentette, hogy holnap megkezdik az orosz szárazföldi krasznodari régiót a Krímmel összekötő, a kercsi tengerszoros alján futó, 13,8 kilométeres villanyvezeték lefektetését. Az ukrán áramszolgáltatástól való függést csökkentő vezetéken decemberben kezdhetik meg a szállítást.