Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rendőrség szombaton fegyverekkel és lőszerrel teli ládákat talált a Belgrádhoz közeli Jajinciban, Aleksandar Vucic kormányfő szüleinek házától nem messze, egy olyan helyen, ahol a miniszterelnököt szállító konvojnak minden alkalommal lassítania kell az útviszonyok miatt. Az esetet a szerb sajtó merényletkísérlet előkészítésének nevezte, és a közvélemény is azonnal Aleksandar Vucic tervezett meggyilkolásáról beszélt.

A talált arzenálban egy rakéta gránátvető, négy kézigránát és precíziós (orvlövész) puska lőszere is volt, a vizsgálatokból pedig kiderült, hogy a gránátvető a horvát harctérről, két kézigránát pedig a boszniai frontról származik.

Nebojsa Stefanovic vasárnap elmondta, hogy DNS-mintát vettek a helyszínen, hétfőn pedig az eredmények ismeretében kijelentette: három ember nyomai vannak a fegyvereken, ugyanakkor átfedő mintákról van szó, azaz nehéz lesz elkülöníteni egymástól a nyomokat, hogy hatékony DNS-összehasonlítást lehessen végezni. Hozzátette: további, használható nyomokat keresnek. Azt nem közölte, hogy a talált mintákat milyen gyanúsítottak mintáival kívánják összehasonlítani.

A miniszter a belgrádi parlament védelmi és belügyi bizottságának ülésén kiemelte, hogy a vizsgálatokból kiderült, hol gyártották a fegyvereket, és azokat hol használták korábban. Feltárta ugyanakkor, hogy a terepen talált nyomok alapján nehéz lesz megoldani az ügyet.

A belügyminiszter nem kommentálta azokat a sajtóban megjelent találgatásokat, amelyek szerint az ügynek köze lehet ahhoz, hogy a szerb hatóságok a héten több embert is őrizetbe vettek, akik feltehetően államcsínyre készültek az október 16-i montenegrói választás napján, vagy hogy a miniszterelnök külföldi hírszerző ügynökségek fokozott jelenlétéről beszélt a közelmúltban, és egy magas rangú rendőrségi vezetőt azzal gyanúsítottak, külföldi hírszerző ügynökségeknek adott ki bizalmas információkat. Ugyanakkor közölte, hogy dolgoznak az ügyön, azokat az eredményeket pedig, amelyek nem akadályozzák a nyomozást, folyamatosan közlik majd.

Véletlen?

Aleksandar Vucic az üggyel kapcsolatban vasárnapi sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy szerinte nem merényletkísérlet történt, noha furcsa helyet választottak a fegyverek elrejtéséhez.

Megjegyezte, hogy egyelőre nem tudja, honnan származhat a fenyegetés. Mint mondta, szerinte véletlen, hogy éppen a szülei házának közelében találtak fegyvereket, és az ügynek nincs is köze hozzá. Hozzáfűzte azonban, hogy ha hozzá nincs is köze az esetnek, sokan megsérülhettek volna, a közelben ugyanis gyakran játszanak gyerekek, így annak, aki oda rejtette a fegyvereket, mindenképpen felelnie kell tettéért.

Nebojsa Stefanovic belügyminiszter hétfőn azt hangsúlyozta, hogy a szakértőkkel folytatott megbeszélések során kevéssé tűnik elképzelhetőnek, hogy valaki csak azért vitte a jajinci erdőbe azokat a fegyvereket, hogy elrejtse. "Semmilyen szempontból nem logikus, és nem is valószínű" - fogalmazott a belügyi tárca vezetője, hozzátéve, hogy a nyomozás alapján két-három lehetséges forgatókönyv szerint zajlott a fegyverek elhelyezése. Ezeket a lehetőségeket azonban nem ismertette.

Aleksandar Vucic vasárnap még arról beszélt, hogy ha a hatóságok nem találnak használható DNS-mintát, "akkor teljesen egyértelmű lesz, mi a helyzet". A miniszterelnök nem részletezte, hogy mire utalt, a szerb sajtó szerint viszont a kijelentése arra vonatkozott, hogy a nyomok hiánya profi elkövetőre utal, aki nem véletlenül hagyta ott a fegyvereket, hanem támadásra készült.

Vucic nem aggódik

A miniszterelnök a sajtótájékoztatón a szokásos testőreivel jelent meg, védelmét nem kívánta megerősíttetni, mint mondta: bízik a szerb biztonsági szervekben. Megjegyezte: nem vezet be rendkívüli vagy veszélyhelyzetet az országban, a helyzet ezt nem kívánja meg.

"Szerbia nem értem vagy a miniszterekért létezik, hanem mi vagyunk itt azért, hogy Szerbiáért és az állampolgárokért dolgozzunk" - fogalmazott. A kormányépület környékén azonban fokozott rendőri jelenlét volt tapasztalható.

Az ügy élénk érdeklődést váltott ki Szerbiában és a régióban, mert az országban volt már példa arra, hogy egy miniszterelnök merénylet áldozata lett. Zoran Djindjic akkori kormányfőt 2003-ban a szerbiai kormány udvarának bejárata előtt, a szemben levő épületből lőtték le, amint éppen autójából szállt ki.