Amikor lezárták az urnákat az európai parlamenti választáson Hollandiában, a helyi NOS műsorszolgáltató gondolkodás nélkül nyilvánosságra hozta az úgynevezett exit pollt, azaz annak a közvélemény-kutatásnak az eredményét, amelyet a választókörletekből távozó emberek megkérdezésével készítettek. Ez képet adott a holland pártok szerepléséről. Ezen belül különösen nagy érdeklődés kísérhette a Geert Wilders vezetésével indult iszlám- és bevándorlóellenes Szabadság Párt szavazati arányát.

A hírt átvették a holland és a nemzetközi sajtóorgánumok is, kevéssé törődve azzal, hogy az európai parlamenti választások még nem értek véget. A BBC és más brit hírforrások azonban úgy vélik, súlyos hiba történt, hiszen a brit törvények kifejezetten tiltják az ilyen típusú információ közzétételét a szavazás lezárultáig. A választókat ugyanis befolyásolhatják a tudomásukra jutott részeredmények.

Nagy meglepetés

Miután a kritikus hír semmi perc alatt elérhető az interneten, nincs sok értelme elhallgatásának - nyilvánvaló, hogy az öt év múlva esedékes EP-választások előtt egységesíteni kell az EU-tagországok ezzel kapcsolatos szabályozását. A holland szavazás egyébként óriási meglepetést hozott: az euroszkeptikus párt az exit poll szerint csak 12,2 százalékos eredményt érhetett el - ismertette a 40 ezer ember megkérdezésén alapuló Ipsos-felmérést adatát a Reuters.

Ha ez lesz a végeredmény, akkor három képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe. A 2009-es voksolás után - amelyen másodikként végeztek - négy jelöltjük jutott be az EP-be. Az első két helyet két Európa-párti politikai erő, a jobbközép kereszténydemokraták és a centrista demokraták vihették el a közvélemény-kutatás szerint, 15-15 százalékkal, ami négy-négy helyet biztosítana nekik az európai parlamenti padsorokban.

Nem változtat a lényegen

A kormányzó liberális párt annak ellenére megszerezheti a szavazatok 12,3 százalékát, hogy a gazdasági növekedés lassú, ami megrongálta népszerűségét. Az ötödik helyen 10 százalékkal a szélsőbaloldali SP-t mérték - ez párt szintin Európa-ellenes politikát képvisel. Az Európa projekttel kapcsolatban kétségeket megfogalmazó politikai oldal támogatottságát európai uniós szinten 23 százalékra becslik a szakértők.

Elemzők szerint akár igazak az expit poll eredményei, akár nem, a Szabadság Párt álláspontjával a lakosság egyharmada egyetért. Ez vagy tükröződni fog a végeredményben, vagy nem. Wikders rövid időre elvesztette vezető helyét a népszerűségi listákon, amikor arról beszélt, hogy kevesebb marokkóinak kellene lennie Hollandiában. Ezt széles körben rasszista megnyilatkozásnak tartották. Emellett még az Európa-párti politikai erők - így a liberálisok - kommunikációjába is beszivárogtak euroszkeptikus megnyilvánulások az elmúlt években, ami kifoghatta az Európával szembe fúvó szelet a radikálisok vitorlájából.