A kancellár kiemelte, hogy az emberek szabadságát az élet sok területén szűkítő korlátozások társadalmi elfogadottsága "meglepően nagy", és lehet abban bízni, hogy továbbra is megmarad - írja az MTI.

Mint mondta, 24 millió hatvan éven felülivel és 2,5 millió halmozottan fogyatékos emberrel egy országban élve mindenkinek lehetnek a családjában, közvetlen környezetében olyan emberek, akiket fokozott veszélyeztetettségük miatt nagyon szeretne megóvni a fertőzéstől. A járvány "természeti katasztrófa", és a legnagyobb megpróbáltatás a második világháború utáni német történelemben. A védekezés pedig hosszú lesz, "nagyon messze van a fény az alagút végén".

A fertőzésveszéllyel járó egymás közti fizikai kapcsolatok korlátozására legalább a tél végéig szükség lesz. Ugyanakkor a gazdaság működésének fenntartása és a járvány elleni védekezés nem ellentétes egymással. Belátással, megfontolt magatartással "nemcsak életeket óvunk meg, hanem sok pénzt is megtakarítunk" - mondta Angela Merkel.

A hétfőtől egyelőre a hónap végéig elrendelt új, pótlólagos korlátozások révén a november "fordulópont" lehet a járványban, de csak akkor, ha egy "nagy, közös erőfeszítéssel", a szabályok következetes betartásával mindenki hozzájárul a sikerhez - mondta. Hozzátette, hogy a szövetségi kormány és a tartományi kormányok november 16-án tekintik át a védekezés újabb szakaszának első eredményeit.

A legfőbb cél, hogy az úgynevezett hétnapos incidencia (fertőzésgyakoriság) - az utóbbi hét napon regisztrált fertőzöttek százezer lakosra vetített száma - a jelenlegi 114,6-ról ismét 50 alá süllyedjék. A fertőzési láncolatok feltáráshoz és megszakításához a helyi egészségügyi hatóságoknak meg kell állapítaniuk, hogy a fertőzöttek kivel kerültek a vírus átadásának veszélyével járó közelségbe a fertőzőképességük kezdete óta. Ezt a munkát pedig nem tudják elvégezni, ha a hétnapos incidencia jóval 50 felett van - fejtette ki Angela Merkel.

Rámutatott, hogy az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek száma exponenciálisan, robbanásszerűen növekedik, ami előbb-utóbb kezelhetetlen helyzetet idéz elő. A kórházak már közelítenek is az "akut vészhelyzet" felé, és az egészségügyi hatóságok túlterheltsége miatt az esetek 75 százalékában nem lehet tudni, hogy miként történt a fertőzés.

Ezért elkerülhetetlenné váltak az újabb korlátozások, amelyek azonban enyhébbek, mint számos térségbeli ország intézkedései, és a közös erőfeszítések sikere esetén decembertől ismét szélesebbre nyílhat a szabadság tere - mondta a német kancellár.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint 30-ig legfeljebb két háztartás tagjai és maximum tíz ember tartózkodhat együtt. Csaknem teljesen leállítják az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztik a kulturális intézmények - például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is.

A megállapodás több pontját tartományonként eltérő módon ültetik át a gyakorlatba, így például míg Bajorországban az összes szépségszalon zárva lesz novemberben, Türingiában és Szászországban az eddigi fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett tovább dolgozhatnak a kozmetikusok.

A közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszere, a kis-, és nagykereskedelem, a feldolgozóipar és az építőipar továbbra is működik, az utóbbi hónapokban bevezetett fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 12 097 fertőződést regisztráltak Németországban. Ez az egy héttel korábbi 8685 eset csaknem másfélszerese.

A járvány kezdete óta 545 027 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 49-cel nőtt, 10 530-ra.