Merkel kétélű politikai manőverezésbe kezdett

A védelmi minisztérium vezetése Németországban számos politikusnak jelentette azt, hogy eltemethette karrierálmait, ám Angela Merkel kancellár most azt a politikust nevezte ki a tárca élére, akit utódjának szán. A kérdés egyszerű: túléli vagy nem éli túl.
Komócsin Sándor, 2019. július 21. vasárnap, 09:07
Fotó: Getty Images

Papíron kancellári tevékenysége "kosztümös főpróbáját" tarthatja a német védelmi tárca vezetőjeként Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), a CDU elnöke, Angela Merkel utódjelöltje, ám ez a "fellépés" a premier elmaradásához is vezethet - derül ki a Financial Times háttéranyagából. A botrányoktól hangos védelmi minisztériumot ugyanis a berlini politikai életben egyfajta politikustemetőként tartják számon - a második világháború óta a szociáldemokrata Helmut Schmidt volt az egyetlen hadügyminiszter, aki később kancellár is lett.

A sötét árnyak közé tartozik, hogy amikor AKK elődje, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság frissen megválasztott elnöke 2013-ban átvette a védelmi tárca irányítását, őt tartották számon úgy, mint Merkel legkedvesebb utódjelöltjét. Néhány év a minisztérium élén elég volt ahhoz, hogy a kancellári poszt elnyerésével kapcsolatos esélyei elpárologjanak. Ugyanígy járt Thomas de Maiziere, von der Leyen elődje, akinek egy drónos felderítők beszerzésével kapcsolatos projekt bukásába tört bele a bicskája. Merkel 2013-ban átvezényelte a belügyi tárca élére.

Nagy kockázat

A CDU-nál úgy tartják, hogy AKK óriási kockázatot vállalt a megbízatás elfogadásával, mivel a védelmi miniszterek nem igazán népszerűek Németországban. Von der Leyenen például elverték a port a Bundeswehr gyenge állapotáért, amely annak ellenére nem javult, hogy jelentősen nőtt a védelmi büdzsé. (Egy parlamenti jelentésből például kiderült, hogy a hadsereg egyetlen tengeralattjárója sem hadra fogható.) Így kevesen várnak jobbat AKK-tól, mint von der Leyentől. Eddig csak egy kicsi tartomány, a Saar-vidék miniszterelnökeként szerzett komolynak mondható vezetői tapasztalatokat.

A legnagyobb gond az lehet védelmi miniszteri kinevezésével, hogy mindössze két évre szól - véli Christian Mölling biztonságpolitikai szakértő, a berlini külügyi intézet munkatársa. A katonák úgy fogják érezni, hogy ez nem elég idő arra, hogy igazán megismerje a gondjaikat és kiálljon értük a kormányban. Ráadásul nem adja fel CDU-elnöki posztját - amit tavaly december óta tölt be -, és kérdés, hogy meg tud-e felelni a két feladatnak egyszerre. Pártelnökként három fontos regionális választás menedzselése vár rá.

Mi van?

Az sem javítja Kramp-Karrenbauer helyzetét, hogy korábban többször kijelentette: nem akar kormányzati tisztséget vállalni a CDU vezetése mellett. Szakértők szerint attól tarthatott, hogy a kormány teljesítményének esetleges rossz megítélése árnyékot vethet rá. Valakinek, akit azzal csúfolnak, hogy mini Merkel, mindennél fontosabb ennek a képnek az elhalványítása.

Persze nem véletlen, hogy mégis bevállalta a "politikusgyilkos" védelmi miniszteri megbízatást. Ez esélyt ad neki, hogy javítson halvány népszerűségi mutatóján, ami már-már kétségbe ejti CDU-s politikustársait. Egy nyár eleji felmérés szerint a németek több mint 70 százaléka szerint nem alkalmas kancellárnak. A párt gyenge májusi európai parlamenti választási szereplése szintén megkérdőjelezte vezetői képességeit.

Védelmi miniszterként egy 180 ezres szervezetet és évi 44 milliárd eurós büdzsét felügyelhet, részt vesz a NATO-értekezleteken, ami új szereplési lehetőségeket kínál neki. Megmutathatja magát a hadsereg főparancsnokaként.

Nagy manőver

Merkel abban bízhat, hogy elég jól szerepel ahhoz, hogy felvegye a versenyt nagy pártbeli ellenfelével, Jens Spahn egészségügyi miniszterrel. Spahnt ugyan a pártelnöki versenyben tavaly ősszel legyőzte, ám sokak szerint továbbra is esélyes a kancellári poszt megszerzésére. Szemben a mini Merkelnek tartott AKK-val őt anti-Merkelként emlegetik. Egy CDU-s parlamenti képviselő szerint Merkel és Kramp-Karrenbauer felismerte, hogy ha a dolgok nem változnak az utóbbi körül, akkor biztosan búcsút mondhat kancellári álmainak. Védelmi miniszterként kapott még egy esélyt, hogy feltámassza kihunyóban lévő reményeit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.07.30 13:27

Válsághelyzet Németországban:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20190730-nemetorszag-az-osszeomlas-szelen-all-az-illegalis-migracio-miatt.html
A sötét, aljas némber, aki elárulta, szétzilálta kiszolgáltatta és káoszba döntötte Németországot mindeközben békésen elment nyaralni. Hogyan tud nyugodtan aludni ez a szörnyeteg?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.07.30 12:55

@csaba7272: Beilleszkedni vágyó, eritreai geci éppen most lökött a sínekre Frakfurtban egy anyukát és egy 8 éves kisfiút. A kisfiú meghalt. Az ember felfogni sem képes. Így hálálta meg a geci, hogy esélyt kapott Németországban. Danke Merkel :-(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2019.07.30 12:17

@znojmo:
"...Nektek minden emberséges jó vezető rossz!..."
Te idióta zanamajom! Az emberséges, hogy Európába cipelteti a nem idevaló muzi bandákat? Merkelnek már a lelkiismerete miatt régen le kellett volna mondani. Utálják a keresztényeket minden bűnözés innen ered! Merkel nyanyót naponta ki kéne lógatni a tizedikről, hogy átérezze, mit tett a népével, és Európával!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.07.21 18:05

@na4:
Nektek minden emberséges jó vezető rossz!
De soha nem lesz a tietek a hatalom, ,,,,,,,,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.07.21 16:53

Egyik hülyébb, mint a másik. Szegény német hadsereg. Ebből semmi jó nem lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html